Hristiyan ailelerden devşirilmiş olan çocukların zeki ve gösterişli olanları saraya alınmakta ve özel bir biçimde yetiştirilmekteydi.
Enderun Mektebi Hakkında Bilgi
Enderun, Osmanlı saray mektebi olarak bilinmektedir ve sarayın iç kısmı anlamına gelmektedir. Burada eğitim alan çocuklara tefsir, hadis, Kur'an-ı Kerim, kelâm gibi dini derslere ek olarak dil bilgisi, edebiyat, Arapça, inşa (şiir), Farsça gibi dil ve edebiyat dersleri verilmekteydi. Bunların dışında, coğrafya, mantık matematik gibi ilimlerin dersleri de okutulmaktaydı. Bir başka yandan da protokol kaideleri ve bürokratik işler ile Osmanlı’nın saray geleneği ve görgüsü öğretilirdi. Çeşitli sanat kollarında beceriler kazandırmaya da çalışan Enderun Mektebi’nde sportif faaliyetlere de yer verilmekteydi.
Enderun Mektebi, daha önceki Türk devletlerine göre daha çok merkeziyetçi bir yapıdaydı. Bundan dolayı, eğer bir kişi kendi kurumlarında yetişmemiş ise o kişiye görev verilmemiştir. Bazı kişiler bu durumu Türkleri dışlamak şeklinde görmüştür.
Osmanlı bürokrasi yapısı yalnızca devşirmelerden ibaret olmamıştır. Taşra ve divan teşkilatlarında da yükselme vardır ve bu kurumlar da genel olarak Türklerin hakim olduğu kurumlardır.
Osmanlı döneminde Türkçenin devlet dili olarak kullanılmamasının bir başka nedeni de zaten Enderûn Mektebi'dir. Çünkü, Enderûn Mektebi saray içinde bulunan bir okul olmasıyla birlikte bu okulun görevi orduda, sarayda ve hükûmet işlerinde çalışacak hizmetli ve memurları yetiştirmektir.
İç Olanı Nedir
Osmanlı saray mektebi olarak bilinen Enderun Mektebi’nde talebe olanlara İç oğlanı denilmektedir. İç oğlanları, padişahın ve sarayın hizmetlerinin yürütülmesini sağlamaktalardır. Böylelikle, Osmanlı’nın yönetimde, orduda, bürokraside ve sarayda ihtiyaç duyduğu kadronun bir kısmı yetiştirilirdi. İç oğlanları, kademeli bir şekilde yükselerek sarayda sancakbeyi rütbesi ile görev alırlardı.
Enderun Mektebi Hangi Bölümlerden Oluşmaktadır
Topkapı Sarayı içerisinde yer alan Enderun Mektebi 7 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler aşağıda belirtildiği gibidir:
- Büyük Odalar
- Küçük Odalar
- Seferli Odası
- Kiler
- Hazine Odası
- Doğancı Koğuşu
- Has Oda