02.10.2024-12:22 (Son Güncelleme:02.10.2024-12:22)

Osmanlı Nüfus Defterlerinde Muğla Kitabı Tanıtıldı

Muğla'da Osmanlı Nüfus Defterleri üzerine bir kitap tanıtıldı. Geçmişe ışık tutan bu eser araştırmacılar için önemli bir kaynak sağlayacak.

Osmanlı Nüfus Defterleri Kitabı Tanıtıldı

Muğla Valiliği koordinesinde, Tarih araştırmacısı Selahattin Durmaz tarafından hazırlanan "Osmanlı Nüfus Defterlerinde Muğla" adlı kitabın tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.

Önemli Açıklamalar ve Katılımcılar

Tanıtım, Muğla Valiliği bahçesinde düzenlendi. Etkinliğin açılışında konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık, Osmanlı Devleti’nin nüfus sayımlarına ait defterleri titizlikle korumasının geçmişi anlamak açısından büyük bir değer taşıdığını vurguladı.

Akbıyık, Osmanlı döneminin 1300-1600 yılları arasında nüfus sayımının yapılmadığını ancak bu dönemde vergi kayıtlarının tahrir defterleri aracılığıyla tutulduğunu belirtti. 19. yüzyılda Osmanlı'nın yeniden organize olmasıyla halk-devlet ilişkilerinin değiştiğini, bu yeniliklerle birlikte yeni verilere olan ihtiyacın arttığını ifade etti.

Nüfus Kayıtlarının Önemi

Vali Akbıyık, yeni askeri düzenin oluşturulmasında ve halkın sayımının öneminin vurgulandığını, Osmanlı nüfus kayıtlarının sadece bireylerin isimlerini değil, bölgedeki etnik kimlikler, mal varlıkları ve sosyal yapı hakkında ayrıntılı bilgiler sunduğunu aktardı.

Kitabın, Osmanlı Dönemi nüfus kayıtlarının rehber niteliğinde olduğunu ve sosyoekonomik yapı hakkında bilgi edinmek isteyenler için kıymetli bir kaynak olacağına dikkat çekti. Aynı zamanda, kitap için emek veren Selahattin Durmaz ve destek verenlere teşekkür etti.

Durmaz'ın Bilgilendirmesi

Akbıyık’ın konuşmasının ardından Selahattin Durmaz, katılımcılara kitabın içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Program sonunda, Vali Akbıyık ve Durmaz, katılımcılar için kitabı imzaladı.

Tanıtıma, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar gibi birçok önemli isim de katıldı.

Tarih araştırmacısı Selahattin Durmaz tarafından Muğla Valiliği koordinesinde ve Muğla Vakfının destekleriyle hazırlanan, "Osmanlı Nüfus Defterlerinde Muğla" adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Valiliğin bahçesinde düzenlenen programın açılışında Muğla Valisi İdris Akbıyık (fotoğrafta), konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr