Osmanlı Devleti’nde Resmin Serüveni Nasıldır Ve Minyatür Sanatı Neden Gelişmiştir?
Osmanlı Devleti’nde resmin serüveni nasıldır ve minyatür sanatı neden gelişmiştir; resim sanatı ile İslam dini arasındaki bağıntıyı bilmeden bu sorunun yanıtlanması söz konusu değildir. Öncelikli olarak bu bağıntının farkında olmalısınız.
Resim ve heykelciliğin İslam dini tarafından doğru bulunmuyordu. Bu noktada daha öncesinde toplumların bu tip unsurlara put diyerek tapmasının bu kararın alınmasında büyük payı vardır. Bu nedenle dini bir yönetim biçimi olan Osmanlı kapsamında da bu tür resim ve heykelciliğin çok da sıcak karşılanmadığı fark ediliyor.
Neden Minyatür Tercih Edildi?
Osmanlı Devleti’nde resmin serüveni nasıldır ve minyatür sanatı neden gelişmiştir; resme bir alternatif olarak minyatür tercih edilmiştir.
- Yüz hatlarının net bir biçimde belli olmaması ve resim gibi boyutlarda olmaması en temel tercih sebepleri arasındadır.
- Bu minyatürlerin nakkaşlar tarafından muhteşem bir el ustalığı ile ortaya çıkarıldığı görülmektedir.
- Sadece minyatürler ile sınırlı kalınmayarak aynı zamanda hat sanatı ile de gerekli olan süslemeler sorunsuz bir biçimde tamamlanmış ve eserler geliştirilmiştir.
- Matrakçı Nasuh’un bu alanda en ünlü ve yetenekli isimlerden biri olduğu görülmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde verilen minyatür eserleri bu alanda güzelliği ile göz doldurmaya devam etmektedir.
Bu hususlara bakıldığı zaman adeta resim sanatı kadar büyük bir özen gerektiren eserlerin ortaya koyduğu ve Osmanlının en temel sembollerinden biri olduğu da fark edilmiştir.
Birçok konuda olduğu gibi daha öncesinde de birçok medeniyet tarafından ele alınan sanat dallarının en güzel örneklerinin verilmesi Osmanlı İmparatorluğu’nun bir yansıması olmuştur. Bu hat sanatında da minyatür sanatında da geçerliliğini korumaktadır.
Ekonomik Duruma Göre Sanata Verilen Önem Değişiyor!
Ekonominin oldukça iyi olduğu dönemlerde sanata yapılan harcamaklarında bir kademe daha artış gösterdiği fark edilmektedir Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni döneminde imza atılan eserlerin ne derece verimli ve kıymetli olduğu niteliği ile göz doldurmaya devam etmektedir. Ekonomik durumun sanatta kullanılan materyallerin kalitesinden sanata yapılan temel harcamalara ve sanatçının desteklenmesine kadar büyük bir değişim sunmaktadır.
Son Dönemlerde Algı Değişiyor!
Osmanlı Devleti’nde resmin serüveni nasıldır ve minyatür sanatı neden gelişmiştir konu başlığı kapsamında Osmanlı son döneminde çok güzel eserler veren ressamların olduğu da vurgulanmalıdır. Hatta son Osmanlı halifesi olan Abdülmecid efendinin de bu konunun en temel sembollerinden biri olduğu görülüyor. Beşiktaş’ta bulunan Resim Müzesi kapsamında Abdülmecid efendinin birçok eserini inceleme imkanını elde edebilirsiniz. Buna ek olarak Osman Hamdi Bey’in eserlerinin de son dönem Osmanlı resmine damga vurduğu görülmektedir. Kaplumbağa terbiyecisi en temel eserlerden bir tanesidir. Şuanda Pera Müzesi’nde sergilenmeye devam etmektedir.