23.07.2020-10:39 (Son Güncelleme:23.07.2020-10:37)

Osmanlı Devleti’nde İlk Tıp Okulu

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Osmanlı’daki ilk tıp okulunun ismidir. Tıphane, Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane olarak da bilinmektedir. Bu okulun kökleri Osmanlı padişahı II. Mahmut dönemine dayanmaktadır. II. Mahmut ,14 Mart 1827’de Türkiye tarihindeki ilk Tıp fakültesidir.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, bugünkü İstanbul Tıp Fakültesi'nin adıdır. 1843 yılında ilk mezunlarını vermiş olan tıp okulu, 1848 fakülte statüsü kazanmıştır.

Osmanlı Devleti’ndeki İlk Tıp Okulu’nun Mücadelesi

Osmanlı Devleti’nde ilk tıp okulu hangi padişah zamanında yapıldı konusunda okulu biraz tanıttıktan sonra okulun başından geçen olaylara değinmek de yerinde olacaktır. II. Mahmut’un hüküm sürdüğü dönemde başlamış olan teorik tıp eğitimi gelişmiş, değişmiş ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane olarak vücut bulmuştur. Abdülhamid’in talebi ile Haydarpaşa semtinde yapılmış olan binanın yapımı 1895 yılında başlamıştır. Binanın mimari tasarımı Raimondo D’Aronco ve Alexandre Callaury tarafından yapılmıştır. 1909’da da Osmanlı Devleti’ndeki sivil ve askeri tıbbiyeler bu binada birleşmiş ve Haydarpaşa Tıp Fakültesi’ni oluşturmuştur. Ancak, Birinci Dünya Savaşı, fakültenin sıkıntılı günler yaşamasına sebep olmuştur. Bu nedenle bu tıp okulu, 1913 yılında eğitime ara vermek zorunda kalmıştır. Bu sürede yedek askeri hastane olarak kullanılmış okul binası 1916 yılında eğitime tekrar başlamıştır. 1919 yılında da maalesef İngiliz işgal kuvvetlerinin denetimine girmiştir. Fakat, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de yetişmiş olan doktorlar mücadelelerinden hiç vazgeçmemişlerdir.

Üniversite Reformu ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane

Osmanlı Devleti’nde ilk tıp okulu hangi padişah zamanında yapıldı konusunda Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin tanıtımı ve okulun tarihsel sürecine değinildikten sonra üniversite reformu ile okulda neler değiştiğine değinilmesi da önem taşımaktadır. 1933’te gündeme gelen Üniversite Reformu ile tıp fakültesi Avrupa yakasına taşınmıştır. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası da Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin ilk klinik bölümleri de günümüzde halen Haydarpaşa Hastanesi olarak hizmet vermektedir. 50 yıllık bir süre için lise olarak kullanılmış olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası, 1983’te Marmara Üniversitesi’ne verilmiştir. Böylece, burada yeniden tıp eğitimi verilmeye başlanmıştır. Bu okul, tarihi kimliği ve mimarıyla bir miras olarak günümüzde de tıp fakültesi de dahil olmak üzere Marmara Üniversitesi Haydarpaşa kampüsündeki eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr