23.07.2020-10:34 (Son Güncelleme:23.07.2020-10:31)

Osmanlı Devleti Tarihi

Osmanlı Devleti tarihi konusuna bakıldığında, ilk olarak Osmanlı Devleti’nin kuruluşu görülmektedir. Oğuz Türklerinden olan Osman Gazi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve Osmanlı Hanedanı'nın atasıdır. Osmanlı Devleti, Bilecik’in Söğüt ilçesinde kurulmuştur.

Osmanlı Devleti'nin bağımsız bir devlet olması genel bir kabule göre 1299 yılında gerçekleşti.

Osmanlı Devleti’nin Yükselişi

Osmanlı Devleti tarihi konusu içerisinde, Osmanlı’nın yükseliş döneminden bahsetmemek mümkün değildir. Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünün en yüksek olduğu dönem 16. ve 17. Yüzyıllardır. Bu dönemlerde Osmanlı, üç kıtaya yayılmıştır ve Orta Doğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika'nın büyük bir parçasını egemenliği altında tutmuştur. Osmanlı Devleti’nin sınırları Cebelitarık Boğazı ve Fas kıyılarına, Hazar Denizi ve Basra Körfezi'ne, Avusturya, Macaristan ve Ukrayna'nın bir parçasına, bunlara ek olarak da Somali, Sudan, Eritre ve Yemen'e uzandı. Sınırları bu denli geniş olan Osmanlı Devleti 29 eyaletten ve Erdel, Boğdan ve Eflak prensliklerinden oluşmaktaydı. Osmanlı bazı zamanlarda denizaşırı topraklarda dahi söz sahibi olmuştur. Bu dönemde Osmanlı, oldukça güçlü bir yapıya sahipti.

Osmanlı Devleti’nin Çöküşü

Osmanlı Devleti tarihi konusuna göz attığımızda karşımıza çıkan bir diğer konu da Osmanlı’nın gerilime ve çöküşü olacaktır. Batı’daki modernleşme hareketleri, Rönesans ve reform dalgaları, bunlarla birlikte ortaya çıkmış olan özgürlükçü düşünce akımları ve bilimsel gelişmeler Osmanlı Devleti’ni olumsuz bir yönde etkilemeye başladı. Osmanlı’nın bunlardan etkilenmesinin en büyük sebeplerinden biri çok uluslu bir devlet olması yani toprakları dahilinde birçok ulusun insanını barındırması, bir diğer sebep ise teknolojik gelişmeleri takip etmeyip Avrupa’da yaşanan bu gelişmelerle Avrupa’nın çok gerisinde kalmasıdır.

Osmanlı böyle bir konumdayken, bürokraside de oldukça zor bir dönem geçirmekteydi. Osmanlı’da yaşanan sınıf ayrımları, halkın refahının yüksek olmaması gibi etkenlere Avrupa’daki özgürlükçü düşünce akımları da katıldığında halk arasında isyanlar çıkmaya başlamıştır. Devlet bir yandan bu isyanlar ile uğraşırken, diğer yandan bürokrasisi ile ilgili sorunları çözmeye çalışmaktadır.

Hal böyle iken, 1. Dünya Savaşı’nın başlaması, Osmanlı’nın Almanya yanında savaşa başlaması da devletin çöküşüne zemin hazırlamıştır. Savaşla beraber Osmanlı Devleti iyice geriledi. Savaş bitiminde devletler anlaşmalar için bir araya geldiğinde, İstanbul Hükumeti (Osmanlı Devleti Hükumeti) anlaşma için yapılacak resmi hükumet olarak sayılmadı. Savaşın olumsuz sonuçlarıyla da beraber saltanatın kaldırılmasıyla Osmanlı Devleti Hükumeti resmi olarak son bulmuş oldu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr