23.07.2020-09:43 (Son Güncelleme:23.07.2020-09:38)

Osmanlı Devleti İçin Karadeniz’in Önemi

Karadeniz, Anadolu'nun kuzeyinde yer alan bir iç denizdir. Osmanlı Devleti buradaki hakimiyetini güçlendirebilmek için birçok farklı sefer ve savaşa imza atmıştır.Şüphesiz ki bunun birden çok nedeni var. Mevcut sebepler arasında özellikle ticaret yollarına hakim olma isteği her daim ilk sırada gelir.

Karadeniz, ipek yolunun geçiş güzergahı üstünde olmasından dolayı Osmanlı Devleti için çok büyük bir öneme sahipti. İpek yolu, bu ürünün en çok üretilmiş olduğu yer olarak dikkat çeken Çin'den başlıyordu. Daha sonra Orta Asya'dan geçerek Anadolu'ya geliyordu. Karadeniz kıyılarını takip ederek İstanbul'a kadar uzanıyordu. Bu yol o dönem son derece işlekti. Hem yerli hem de yabancı birçok tüccar ilgili alanı kullanarak ticaret yapıyorlardı. Buraya hakim olmak demek çok yüksek olan gümrük gelirlerini ele geçirmek anlamına gelmekteydi. Devlet bunun farkındaydı. Bu yüzden ilk olarak Karadeniz kıyısındaki şehirleri ele geçirdi. Sinop, Trabzon gibi şehirler alındı. Bunun yanı sıra daha önce İstanbul'un da alınmış olması büyük bir avantajdı. Kısa bir zaman dilimi içinde Karadeniz Türk gölü haline geldi.

Karadeniz'in Coğrafi Konumu

Osmanlı Devleti İçin Karadeniz’in önemi nedir: Karadeniz coğrafi anlamda çok dikkat çekici bir konuma sahipti. Anadolu'nun bir nevi seti ve korunaklı alanı olarak tanımlanmaktaydı. Anadolu Türk birliğini sağlayabilmek için bu sahil şeridinin alınması gerekiyordu. Bunun yanı sıra çok uzun yıllar önce kurulmuş olan Trabzon merkezli Rum İmparatorluğu da devlet için büyük bir tehdit anlamına gelmekteydi. Tüm bunların hesap edilmesinin sonrasında özellikle Fatih Sultan Mehmet zamanında devasa bir fetih hareketi başlatıldı. Hatta bizzat padişah da bu seferlere katıldı. Kısa bir süre içinde burası ele geçirildi. Artık tüm sahil şeridi Türk toprağı olmuştu. Bu durum daha sonradan yapılan olan fetih hareketlerinin de daha kolay bir hale gelmesini sağladı.

Kırım'ın Alınması ve Yukarıdan Yeni Bir Cephe Açılması

Osmanlı Devleti İçin Karadeniz’in önemi nedir: Kırım, Karadeniz kıyısında yer alan son derece önemli olan bir coğrafi bölgeydi. Tam olarak bugünkü Ukrayna toprakları anlamına gelmekteydi. İşte bundan dolayı Osmanlılar Kırım'ı çok kısa bir zaman dilimi içinde aldılar. Buranın yönetimi de Tatarlara bırakıldı. Ancak görünürde böyleydi. Çünkü Kırım artık bir Osmanlı toprağı haline gelmişti. Bu sayede kuzey yönünde yapılacak olan fetihlerde yeni bir üs elde edilmiş oldu. Büyük Avrupa devletleri bu alan üstünden de sıkıştırılacaktı. Görüldüğü üzere Karadeniz, Osmanlı Devleti açısından çok büyük bir öneme sahipti. Osmanlı bunu çok iyi bir şekilde kullandı. Böylelikle devletin kısa sürede büyümesi sağlandı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr