22.07.2020-16:10 (Son Güncelleme:22.07.2020-16:00)

Osman Bey ve Orhan Bey Döneminde Osmanlı Devleti'ndeki Gelişmeler

Osmanlı Devleti 1299 tarihinde Osman Bey tarafından kurulmuştur. Devletin ilk padişahının ölümünün sonrasında onun yerine oğlu Orhan Bey geçmiştir. Bu iki dönemde de birden çok gelişme büyük bir dikkat çeker. Özellikle teşkilatlanma çalışmaları çok yoğundur. Bunun yanı sıra önemli yerler de ele geçirilmiştir.

Osman Bey, Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve devlete adını veren padişahtır. Ertuğrul Gazi'nin oğludur. Onun döneminde şu gelişmeler yaşanmıştır;

  • Bu dönemin en büyük özelliği artık aşiret yapısının terk edilmeye başlanmasıdır. Bunun nedeni ise yeni toprakların alınmaya başlamasıyla beraber kurumların temelinin atılmasıdır. Dönem içinde Bilecik, alınmış ve burası belli bir süre boyunca beyliğin merkezi olmuştur.
  • Daha sonra ise Yarhisar fethedilmiştir.
  • Bizans ile olan ilişkiler bu dönemde savaş şeklinde olmasıyla dikkat çeker. İlk kez bu devletle Koyunhisar denilen yerde karşı karşıya gelinmiştir. Elde edilmiş olan galibiyet, genişleme açısından bakıldığı zaman çok büyük bir öneme sahiptir.
  • Osman Bey devrinin bir diğer önemi ise paranın basılmasıdır. Ekonomik durum hakkında bize çok net bir fikir veren bu gelişmeye göre ilk Osmanlı parası bakır olarak basıldıktan sonra kullanıma sunulmuştur.
  • Farklı konulardaki ihtiyaçları karşılayabilmek için ise bir vergi koyulmuştur. Buna bac adı verilir. Pazarlardan toplanmıştır.
  • Bu şekilde teşkilatlanma konusunda ilk adımlar çok başarılı bir biçimde devlet tarafından atılmıştır.

Orhan Bey Zamanında Ne Tür Gelişmeler Yaşandı?

Osman Bey ve Orhan Bey Döneminde Osmanlı Devleti’ndeki gelişmeler nelerdir: Orhan bey zamanında özellikle birçok farklı kurumun en yeni hali ile oluşturulması devlet için büyük bir avantaj haline gelmiştir. Buna göre yapılan ilk yenilik başkent konusunda olmuştur. Bursa alınmış ve devletin merkezi çok kısa bir zaman dilimi içinde buraya taşınmıştır. İlk defa, illerdeki güvenliği sağlayabilmek adına günümüzde polis olarak bilinen subaşı teşkilatı kurulmuştur. Bunun yanı sıra kadı atamasının da bu dönem içinde gerçekleştirilmiş olduğunu görmekteyiz. Ekonomik anlamda devlet daha güçlü bir hale geldiğinden gümüş para basılmıştır. Tersane yine ilk kez bu dönemde kurulmuştur. Burada Osmanlı deniz gücü için birçok gemi inşa edilmiştir. Orhaniye Medreseleri adı altında ilk eğitim kurumları oluşturulmuştur. İlk düzenli askeri birlik ise müsellem ve yaya adıyla bu devirdedir. Aynı zamanda vezirlik makamı da oluşturulmuştur. Gerek vakıf gerekse divan örgütünün kurulması don derece önemlidir.

Osman Bey ve Orhan Bey Döneminin Devlet Açısından Önemi Nedir?

Osman Bey ve Orhan Bey Döneminde Osmanlı Devleti’ndeki gelişmeler nelerdir: Gerçekleştirilmiş olan bu teşkilatlanma faaliyetleri, sonradan gelecek olan padişahlara büyük bir kolaylık sağlamıştır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr