05.03.2020-16:35 (Son Güncelleme:05.03.2020-16:35)

OSB'ler Coronavirüs Salgını Sebebiyle Seçenekleri Değerlendiriyor

ORSİAD Başkanı Çamur, coronavirüs salgını sebebiyle Çin'de üretim yaptıran pek çok firmanın üretimi durdurduğunu ifade ederek "Türkiye otomotiv, tekstil, sebze-meyve gibi sektörlerde coronavirüs krizini fırsata çevirebilir" şeklinde konuştu.

ORSİAD Başkanı Çamur, coronavirüs salgını sebebiyle Çin'de üretim yaptıran pek çok firmanın üretimi durdurduğunu ifade ederek "Türkiye otomotiv, tekstil, sebze-meyve gibi sektörlerde coronavirüs krizini fırsata çevirebilir" şeklinde konuştu.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği Başkanı Levent Çamur, açıklamasında Çin'in Vuhan şenhrinde başlayıp pek çok ülkeye dağılan yeni tip coronavirüsün ticarete etkileriyle ilgili değerlendirme yaptı.

Coronavirüs vakası sayısının 2003 senesinde en az 24 ülkeye yayılan sars virüsü vakalarını geçtiğini belirten Çamur, 17 sene önce salgınla mücadele ederken dünya üretiminin yüzde 8'ini gideren Çin'in bugün de aynı mücadeleyi gösteremeye çalıştığını belirtti.

Çamur, dünyanın en büyük iki ekonomisinden biri olan Çin'de üretim çarklarının salgından korunma tedbirleri sebebiyle yavaşladığını, hatta durma noktasına geldiğini belirtti. Coronavirüs sebebiyle ülkede tedarik problemi yaşandığını, bu problemin Türkiye de içinde olmak üzere bütün dünyayı etkileyeceğine vurgu yapan Çamur, "Almanya ve Rusya'dan sonra en büyük ticaret ortaklarımızından biri olan Çin, başkent Ankara'nın da en fazla ithalat ve ihracat yaptığı ülkelerden. Özellikle sanayide kullanılan ara mallar konusunda bu ülke, en büyük ithalatçımız konumunda." dedi.

Çin'de, coronavirüs salgınınıyla beraber koruyucu maske yetersizliğinin de ayrı bir problem haline geldiğinin altını çizen Çamur, ülkedeki yerel otoritelerin, üretimi duran fabrikaların tekrar açılabilmesi amacıyla firma sahiplerinin personelleri için en az 10 günlük maske stoku olmasını zorunlu olduğunu, bunun da üretimi kaosa götürdüğünü belirtti.

"Sanayi ara mallarında alternatif ülkelere yönelmeliyiz"

Çamur, Çin'de üretimde meydana gelen kaosun, ekonominin bel kemiği özelliğindeki sektörlerde aksaklığa ve maliyet artışına sebep olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ankaralı sanayicinin, özellikle ara malı temininde en önemli partneri olan Çin'in tedarikte yaşadığı aksamanın etkileri yakın gelecekte daha çok hissedilecektir. Başkent sanayisinin çok güçlü olduğu demir çelik, makine, plastik, otomotiv, otomotiv yan sanayi gibi sektörlerde ara malı ihtiyacının Çin'den karşılanan kısmıyla ilgili mutlaka tedbir almalı ve alternatiflere yönelmeliyiz. Elbette en büyük isteğimiz ara mal tedarikinin yerli kaynaklardan yapılmasıdır. Kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede planlamanın yerli tedarikçi veya iş birliğiyle yapılması çok önemli."

Coronavirüs salgınıyla meydana gelen problemin ticari açıdan fırsata da dönüştürülebileceğini ifade eden Çamur, "Coronavirüs nedeniyle Çin'de üretim yaptıran birçok şirket ya fabrikasını durdurdu ya da faaliyetlerini kademeli sürdürüyor. Çin'de üretim kapasitesinin azalmasıyla Türk ihracatçısına önemli fırsatlar doğabilir. Türkiye, tedarik noktasında çeşitliliği olan bir ülke, otomotiv, tekstil, sebze-meyve gibi sektörlerde, koronavirüs krizini fırsata çevirebilir." diye konuştu.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr