04.04.2022-15:01 (Son Güncelleme:12.03.2024-15:29)

Oruçluyken kendini bitkin hissedenler dikkat: Sebepleri bunlar olabilir!

Manevi olarak ruhu ferahlatan ve temizleyen oruç ibadeti bununla beraber vücut için de 12 aylık periyotta dinlenme ve yenilenme zamanıdır. Ancak Ramazan ayının ilk haftalarında neredeyse herkeste yorgunluk ve uyku hali hissedilir. Peki orucun ilk haftasında yorgunluk ve uyku durumu neden yaşanır? İşte Ramazan’da yorgunluk hissedilmemesini sağlayan besinler...

Beslenme öğünün günde iki sefere düştüğü ve uzun bir süre aç, susuz bir şekilde devam edilen orucun insan vücuduna birçok faydası vardır. Bilimsel olarak da kanıtlanmış olan oruç, bazı uzmanlar için vücudun arınması için her sen yapılan detoksa da benzetilir. Hem bedenen hem de ruh yapısı olarak vücudun adeta temizlenmesine ve değişmesine fayda sağlayan orucun ilk günlerinde insanlar genellikle yorgunluk ve uyku problemleri hissederler. Temelde sağlık sorunu olarak anlaşılan bu sorunların aslında vücudun kendisini tekrardan yenilerken doğal olarak değişen duruma entegre olmasıyla meydana çıkar. Oruç tutan insanda ayrıca herhangi bir kronik durum görülmediği müddetçe Ramazan ayının başlarında görülen bitkinlik ya da halsizlik hali vücudun toksin atmasıyla ilgilidir.

Orucun ilk haftasında yorgunluk ve uyku hali neden olur?

Vücut oruçla beraber içerisine girdiği dinlenme zamanında hızlı bir şekilde toksin atımı gerçekleştirir. Bu işlemi normal durumlarda gece saatlerinde uyurken gerçekleştirir. Fakat oruç zamanında gece yarısı kalkarak sahur yapıldığı için vücut bu işlemi tam manasıyla bitiremez. Gündüz ise aç ve susuz kaldığında toksinleri daha hızlı atarak insana uyku durumunu yaşatır.


İlk günlerde görülen bu bitkinlik ve yorgunluk hali en az 3 gün en fazla da 1 hafta sürer. Bir zaman sonra vücut daha hızlı toksin atarak dinç hale gelir. Toksin atarken sinir sistemi ve sindirim sistemi çok hızlı çalışması sebebiyle beyin de melatonin hormonu devreye girer. Bu sebeple ara ara uykuya dalar.

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar doğrultusunda bu zaman dilimi oldukça önemlidir. Söz konusu uzmanlar yapılan bu ibadetin yanı sıra vücudun oruç esnasında adeta yenilendiğini ispat etmiştir.

Yorgunluğu önleyen besinler

Uzmanlar, gün içerisinde yaşanan bitkinlik, halsizlik ve uyku durumunu azaltmak için iftar ve sahurda yenmesi gereken besinlere odaklanır. Vücudun toksin atarken yaşadığı bu sorunları önlemenin en iyi yolu iftarda mutlaka hurma, kayısı ya da gün kurusunun tüketilmesinden geçer.

Öte yandan magnezyum, potasyum ve sodyum açısından zengin olan yeşil sebzeler ve kuru baklagillerin de sofrada olması gerektiğine vurgu yapılır. Bununla beraber iftardan hemen sonra bir elma ya da armut hangisi tercih edilirse yenebilir.


Orucun ilk haftasındaki yorgunluğu önlemenin yolları

Mutlaka iftar ve sahur arasında 2,5 litre su içilmelidir.

Sıvı tüketimi kahve, çay ya da meyve suyu ile asla karıştırılmamalıdır. Fakat yemekten bir saat sonra şekersiz Türk kahvesi ya da çay tüketilmesinde bir sakınca bulunmaz. Sadece bu besinler su tüketim miktarına eklenerek 2.5 litre tamamlanmamalıdır.

İftar sonrasında yemekler olabildiğince ağır yenmeli ve çok çiğnenmelidir

İftardan sonra bol bol yürüyüş yapılmalı veya çok hareket edilmelidir

İftar sahur arası meyve ve bir avuç çiğ kuruyemiş tercih edilmeli

Asitli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir

Aşırı tatlı tüketmek zararlı olacağından bunun yerine dondurma tüketilmesinde fayda görülür.

Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurtla vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve protein ihtiyacı karşılanmalıdır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr