Oruca Nasıl Niyet Edilir?
Oruca nasıl niyet edilir? Oruca niyet edilmezse oruç geçerli sayılır mı? Sahur yapmak niyet sayılıyor mu? Oruca niyet nasıl olur?
Ramazan ayının gelmesi ve ilk oruçların tutulması ile birlikte oruca yönelik sorgular hız kazandı. İşte çok merak edilen sorunun cevabı: Oruca nasıl niyet edilir?
ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
Ramazanın başlamasıyla birlikte Müslümanlar oruç tutmanın detayları hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Oruca niyet etmek, oruç ibadetinin kabul olması için gerekli olan şartlardan biridir. Peki, oruca nasıl niyet edilir? Niyet etmeden oruç kabul olur mu? Diyanet'in bu konu hakkında söylediklerini sizler için derledik.
Oruç için niyet vakti, akşam ezanı ile başlar, sabah ezanına kadar devam eder. Eğer kişi, sahura kalkmayı unutmuşsa ancak yatmadan önce oruç tutmaya niyetlenmişse bu durum da orucun kabul olması için geçerlidir. Ancak bu niyet durumunda bilinçli bir hal içerisinde olması gerekmektedir.
Ramazanda, oruçlu olunacak her gün için niyet edilmesi şarttır. Oruca şu şekilde niyet edilebilir; "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya." Bu söz mutlak bir niyet ifadesi taşır.
ORUCA NİYET NASIL OLUR?
Kalben oruca niyet etmek oruçların kabul edilmesi için yeterli olsa da bu niyeti dil ile ifade etmek çok daha doğru bir eylemdir. Öte yandan oruç tutmak amacıyla, oruç tutmak düşüncesiyle sahura kalkmak da orucun kabul edilmesi için yeterlidir.
KİMLER ORUÇ TUTAMAZ?
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı yayın organlarında oruç tutulamayacak fiili durumlar şu şekilde sıralanmıştır;
Yolculuk: Ramazan ayında en az 90 kilometrelik bir yolculuğa çıkmak. Yola çıkan kişiler geceleyin oruca niyet etmeyebilir. Ancak niyet edilmişse o durumda mutlak bir zorunluluk olmadığı müddetçe orucunu bozmamalıdır. Seferilik kutsal kitabımızda oruç tutmamak için geçerli bir nedendir. Kişi seferiyken tutmadığı orucu daha sonra kaza etmelidir.
Hastalık: Oruç tuttuğu vakitlerde, hasta olacağı doktor tarafından ilan edilen kişi hastadır. Bu nedenle oruç tutmayabilir. Ancak tıpkı seferilikte olduğu gibi bu durumda da kişi iyileştikten sonra orucunu kaza etmelidir.
Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kişiler oruç tutmayabilir, tutmadıkları oruçlar için fidye verebilirler. Bu durum Bakara suresinin 184. ayetinde Allah tarafından bildirilmiştir.
Zor işlerde çalışmak: Kişinin zorlayıcı işlerde çalışması ve bu işlerde hayati tehlikesinin bulunması oruç tutmaması için geçerli nedenlerden biridir. Bu kişiler izin günlerinde ya da rahatladığı zamanlarda orucunu kaza edebilir.
Hamilelik durumu: Oruçluyken aç kalınan saatlerde bebeğin beslenmesi aksayacaksa bu durumda oruç tutulmasına gerek kalmaz. Ancak anne adayı yine de oruç tutmak istiyorsa bu durumda uzman bir hekime danışmalı ve onun vereceği kararı dikkate almalı. Hamilelik sonlanınca ve bebeği sütten kesilince bu kişi orucunu kaza edebilir.