Oruç tuttuğunuzda vücudunuzda neler olduğunu gösteriyoruz
Oruç tutarken kişi yaklaşık 15 saat aç ve susuz dolaşıyor. Peki bu duruma biz insanların vücudu nasıl tepki veriyor? Oruç tutmak sağlımız için iyi bir şey yoksa kötü mü? İşte bunların cevabı...
Ramazan geldi. dün ilk oruçlar tutuldu. ve işte pek çoğumuzun aslında merak ettiği ama doğru cevabını bir türlü bulamadığı bir soruya... vücut yani bağırsaklar sahurda yediğiniz son öğünde alınan tüm besin maddelerini tamamen sindirdiği zaman neler oluyor? bedenimiz bir sonraki aşamada enerji ihtiyacını karşılayabilmek için karaciğerdeki ve kaslardaki glükoza yöneliyor. glükozu emdiğinde ise bir sonraki en önemli enerji kaynağı olan vücuttaki yağları harcamaya başlıyor.
Vücuttaki yağların yakılması doğal olarak kilo vermemize, kolesterol seviyemizin alçalmasına ve şeker hastalığı yani diyabet riskimizin da azalmasına yardımcı oluyor. bir diğer yandan ise, kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik ve uyuşukluk gözlemleniyor. açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu semptomları eklenebiliyor.
Oruç sağlığa faydalı mı zararlı mı?
Dr. mahroof'a göre yanıt 'evet' ama bir şartla: "oruç tutmak neyi ne zaman yediğimize odaklanmamızı sağladığı için sağlığa faydalı ama bir aylık dönemi uzatıp gün be gün oruç tutulmasını önermiyoruz."
"Orucu uzatmak uzun vadede yağı enerjiye dönüştürmeyi engeller ve vücut enerji kaynağı olarak kaslarınıza yönelir. "açlık moduna" geçtiği zaman uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırarak sağlığı kötü etkiler."
"Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor" diyen tıp uzmanı, şöyle devam ediyor: "oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor."