27.04.2020-16:34 (Son Güncelleme:27.04.2020-15:49)

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşı Bağışıklığınızı Güçlendirin

Bu yıl Ramazan ayı, Coronavirüsü salgınının gölgesinde ilerlerken, insanlar oruç tutarken bağışıklığın zayıflamasından dolayı endişe etmektedir. Peki, Coronavirüsü sürecinde oruç tutmak bağışıklığın zayıflamasına neden olur mu? Detaylar haberimizde…

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Diyetisyen Dilara Süngü Bulut, sağlıklı bireylerin oruç tutmasının Coronavirüse yakalanma açısından bir risk oluşturmayacağını belirtti. Aynı zamanda Bulut, yapılan bilimsel çalışmaların orucun bağışıklık sistemi için önemli olan antikorların seviyesinde herhangi bir azalmaya rastlanmadığını da belirtti.

Ramazan ayın içerisinde güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmenin oldukça önemli olduğunu ifade eden Bulut, iftarda ilgili şu önerileri sıraladı:

"İftarı, ezan sesi ile startı verilen bir yarış gibi görmeyelim. Peynir, zeytin, hurma gibi iftariyelikler ve mide dostu çorba ile iftarımıza başlayıp, salata ile devam ederek yemek hızımızı yavaşlatmalı, sonrasında ana yemeğe geçmeliyiz. Yavaş yiyemiyorum diyenlerdenseniz mutlaka sofradan kalkıp 15 dakika ara vererek ön iftar ve iftar olarak öğününüzü ikiye bölmelisiniz.”

SAHURU İHMAL ETMEYİN

Sahurun asla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Bulut, "Sahurda hafif ve proteince zengin beslenmenin gün boyu tok kalmamızı sağlayacağını unutmayalım. Sahurda tüketilen yumurta, peynir, süt, yoğurt, ceviz, badem içerdikleri çinko sayesinde bağışıklığı güçlendirici etki yapar. Kuru baklagil eklenmiş çorbaların sahurda tüketilmesi hem lif içeriği hem de protein içeriği nedeniyle sahur için iyi seçeneklerdendir. C vitamini ile bağışıklık sistemi arasında yakın bir ilişki olduğu bilinmektedir. Bu sebeple C vitamini yönünden zengin kivi, çilek, greyfurt, portakal gibi meyvelerin ve biber, maydanoz, roka, limon, domates gibi sebzelerin tercih edilmesi önemlidir," diye konuştu.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Diyetisyen Dilara Süngü Bulut, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Güçlü bağışıklık sistemi için demir minerali önemlidir. Sahurda tüketilen yumurta, iftarda tüketilen ciğer, et, tavuk, kuru baklagiller gibi gıdaların içerdiği demirden yararlanabilmek için bu gıdaların yanında bolca salata tüketilmeli ve hemen sonra çay içilmesi demir emilimini azaltacağından, hiç olmazsa 45 dakika bekledikten sonra çay tüketmeliyiz. Susuz kalmak zayıf bağışıklık sisteminin önemli sebeplerinden biridir. Bu sebeple iftar ve sahur arasındaki kısa zamanda 10-12 bardak suyu tüketmeye çalışmalıyız.”

Haber365
bilgi@haber365.com.tr