Oruç Kur’an’da hangi ayette geçiyor?
Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber Ramazan ayında yapılması gereken ibadetlerin başında gelen oruç hakkında araştırmalar yapılıyor. Kur'an'da, "oruç"un geçtiği ayetler merak ediliyor. Peki, Oruç Kur'an'da hangi ayette geçiyor? Aynı zamanda oruç ile ilgili hadisler de araştırılıyor.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber merak edilen konular arasında oruç yer alıyor. Ramazan ayında yerine getirilmesi gereken ibadetlerin başında yer alan oruç hakkında birçok kişi "oruç"un Kur'an'da hangi ayetlerde geçtiğini merak ediyor. Oruç ile ilgili ayetleri ve hadisleri okumak isteyenlerse bu konu üzerine araştırmalar yapıyor.
Oruç, Kur'an'da hangi ayette geçiyor?
"Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır" (Bakara Suresi 183. Ayet).
"Eğer o sizi boşarsa, Rabbi ona, sizden daha hayırlı, Müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir" (Tahrim Suresi 5. Ayet).
Oruçla ilgili hadisler
"İslam toplamda beş temel bina üzerine inşa edilmiştir. Bu binalardan biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır."
Ayrıca Hz. Muhammed (s.a.v.) veda hutbesinde de oruç hakkında bir bölüm bulunmaktadır:
"Rabbinizden korkun. 5 vakit farz olan namazınızı kılın. Ramazan ayı geldiğinde ise orucunuzu tutun. Malı olanlar zekatlarını versinler. Sizi yönetenlere itaat edin. Böylece cennete girebilesiniz."
"Oruç mümin için bir kalkandır. Oruç tuttuğunuz zaman birbirinize kötü söz söylemeyin ve kavga etmeyin. Biri kendinize kötülük etmeye kalkarsa, üç defa "Ben oruçluyum desin."
Sahura kalkılmazsa oruç kabul olur mu?
Ramazan ayına günler kala birçok kişinin araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Sahura kalkılmazsa da oruç tutulabilmektedir. Sadece sabahleyin uyanıldığında oruca niyet edilmelidir.
Sahura kalkmadan oruç tutmak sağlıksız mıdır?
Oruç tutulurken yapılan hatalardan biri de sahura kalkmadan oruç tutmaktır. Sadece iftar ya da sonrasında yenilenlerle oruç tutulmamalıdır. Uzmanlar ise bu konu hakkında sahura kalkmadan tutulan orucun sağlıksız olduğuna dikkat çekiyor.
Normal şartlarda günde üç öğün beslenilmesi ve öğle ve akşam arasında da bir şeylerin atıştırılmasından sonra Ramazan ayında değişen düzenle birlikte bazı problemlerde ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı sahura kalkmak büyük önem taşımaktadır.
Sahura kalkmadan sadece iftarda yenilen yemekle yani tek öğünle bir günü oruçlu olarak tamamlamaya çalışmak metabolizma için ciddi bir tehdit haline gelebiliyor.
Diyanet İşleri'nden sahur ve niyet açıklaması
Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlarla nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batmasıyla ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Fakat imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi halde gündüz niyet caiz olmaz (Kasani, Bedai', II, 85). Bu oruçlar için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 397, 400).
Kaza, kefaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, kefaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmesi gerekir.
Şafii mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirazi, el-Mühezzeb, I, 331-332).