23.05.2022-18:39 (Son Güncelleme:23.05.2022-18:39)

Ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalma var mı?

Ortaokula giden bir öğrencinin devamsızlıktan kalıp kalmayacağı oldukça merak edilmektedir. Birçok okula giden öğrenci bulunmaktadır. Ancak birçoğu devamsızlık yaptığında sınıfta kalıp kalmayacağı konusunu hakkında bilgisi yoktur. Peki, Devamsızlıktan sınıfta kalınır mı? İşte merak edile sorunun yanıtı…

Öğrenciler eğitim hayatına başlamasıyla birlikte uzun seneler eğitim sürecini devam ettirmektedir. Okulda öğrencilere tanınmış olan devamsızlık hakları da yer almaktadır. Bu devamsızlık sürelerini dolduran öğrenciler sınıfta kalıp kalmayacakları konusunda araştırma yapmaktadır. Peki, Devamsızlıktan sınıfta kalınır mı? İşte merak edile sorunun yanıtı…

Ortaokulda sınıfta kalma var mı?

Ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalınıp kalınmayacağı merak edilmektedir. MEB bu konu hakkında bir açıklama yapmaktadır. Yönetmelikte yer alan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa göre, ilkokulu tamamlayan öğrenciler yeni dönem için ortaokul kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Öğrencilerin okula devamlılığını sağlamak veliler, öğretmenler, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ve mülki amirler tarafından sağlanmaktadır. Birkaç derse katılım sağlamayan öğrencinin devamsızlığı yarım gün olarak e okul sistemi üzerine yansır. Öğrenciler bir dönemde toplam 15 gün devamsızlık yapma hakkına sahiptir. Devam durumları e okul sistemi üzerinden takip edilmektedir. Bir hastalığı olan öğrenciler ise rapor ile okula gelmeyebilirler. Raporsuz devamsızlıklar mazeretsiz devamsızlık şeklinde sisteme yansır. Öğrencilerin yılsonu puanı toplam ders saatine bölünerek bulunmaktadır. Ortalama 45’den az olmamalıdır.

Okula gelmeme hakkını tamamlayan öğrenciler devamsızlıktan kalmaktadır. Derslere devam etmeyen ve sınavlara katılım sağlamayan öğrenciler ise sınıf tekrarı yapmaktadır. Her öğrencinin derslere girmesi ve sınavlara katılması zorunludur. 20 gün özürsüz olarak devamsızlık yapan ve sınava katılmayan öğrenciler öğretmenler kurulu sınıf geçmesi veya kalma kararı sonucunda bir sonuç belirlenecektir. Geçerli mazereti 15 gün olması ve özürsüz devamsızlığının da 20 gün olası durumunda sınıf geçme ihtimali zor olacaktır. Nakil durumu olmasında ise öğrenciye beş gün süre tanınır. Tek derse katılan ve diğer derslere katılmayan öğrencinin devamsızlığı yarım gün olarak işlenir.


İlköğretim öğrencileri için sınıfta kalma durumu yer almamaktadır. Bunun nedeni ise öğrencilerin yaşıtları ise birlikte eğitim görmesidir. Yaşıtlarından ayrılan bir öğrencinin sosyal çevresinden kopması okuldan soğumasına neden olabilmektedir. Ancak devamsızlığı 20 günden fazla olan bir öğrencinin de bir üst sınıftaki başarı etkilenecektir.

Ancak ortaöğretimde öğrenciler sınıfta kalabilir. Kuruş kararı sonrasında tutanak tutulan öğrencinin tutanağı e okul sistemine işlenir ve bir kopyası alınır. Öğrencinin velisi de bu konu hakkında bildirilmelidir. Onaylama sonrasında bir sınıf tekrarı olup olmayacağı belirlenir. Yani kısaca ortaokul öğrencileri sınıfta kalabilmektedir. Öğrenciler ŞÖK kararı ile sınıf tekrarı yapabilirler. Devamsızlığı 20 günü geçen öğrencilerin sınıf tekrarı ya da geçmesi kararı şube öğretmenler kurulunda verilmektedir.

Öğrenci yönetmeliği nedir?

Öğrenci yönetmeliği ile öğrencilerin okul süreleri boyunca belirlenen hakları açıklanmaktadır. Bu yönetmelikte kararları şu şekilder:

1) İlköğretim kurumlarına kaydedilen mecburi ilköğretim çağındaki öğrencilerin velileri ile okul yönetimleri, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri, maarif müfettişleri, muhtarlar ve mülki amirler 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun ilgili hükümleri gereğince çocukların okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.

2) Normal ve ikili öğretim yapılan okullarda ilk derse girdiği hâlde sonraki bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin durumu okul yönetimince velisine ivedilikle bildirilir ve devamsızlığı yarım gün sayılır.

3) İlköğretim kurumlarındaki öğrencilerden, okulun bulunduğu yerleşim biriminin dışına çıkan, adresi bulunmayan ve okulu olmayan bir yere gidenlerin durumu, okul yönetimince e-Okuldaki devam bölümüne zamanında işlenir. Öğrencilerin devamsızlıkları, e-Okul sistemi üzerinden okul yönetimlerince sürekli takip edilir.

4) Yurt dışına giden öğrencilerin yurt dışı adresi, okul yönetimince e-Okul sistemine işlenir. Bakanlıkça yurt dışındaki okullara devamlarının sağlanmasıyla ilgili tedbirler alınır. Bu durumdaki veya yurt dışında adresi tespit edilemeyen öğrencilerin kayıtları, yaşları öğrenim çağı dışına çıkıncaya kadar e-Okul sisteminde pasif hâle getirilir.

5) Öğrencinin geçerli mazereti ve velinin başvurusu üzerine okul yönetimi tarafından bir öğretim yılı içerisinde 15 güne kadar izin verilebilir.

(6) Bulaşıcı bir hastalık nedeniyle okula devam edemeyen çocuklar, sakınca olmadığına ilişkin sağlık kuruluşlarından alınacak rapor ile kuruma devam edebilirler.

Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45 ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir

Haber365
bilgi@haber365.com.tr