Orta Direk Şaban Nerede Çekildi?
Orta direk şaban filmi, Yeşilçam filmlerinin en unutulmazlarındandır. Türk sinemasına Yeşilçam adı verilmiştir. Yeşilçam ismini İstanbul’da taksim civarlarında bulunan bir sokağın adıdır ve bu sokakta film şirketlerinin yazıhanesi bulunmasından dolayı, Türk sinemasında bu dönemlerde çekilen filmler Yeşilçam olarak adlandırılmıştır. Türkiye’de sinema tarihi Osmanlı dönmelerine kadar dayanmaktadır. Tam olarak bir tarih olmasa da ‘Yeşilçam filmleri’ 1960’lardan beri bilinen bir isim olmuştur. Çekimlerini Anadolu’da da yapan filmler çoğunlukla İstanbul’da çekilmiştir. 1984 yılında yapılmış ve senaryo yapımcısı Osman Fahir Seden’dir. Osman Fahir Seden Türk sinemasında önemli bir yönetmen, senarist, yapımcı ve aynı zamanda oyuncudur. 100’ün üzerinde senaryo yazmıştır ve kendisi İstanbul üniversitesi hukuk mezunudur. Orta direk şaban filmi komedi tarzında seyircisini güldüren, güldürürken aslında toplumsal sorunların ve hayatın içinden karşılaşılan konuları bize gösterir. Kahkahalara doyamadan izleyeceğiniz bir film olması ve hiç sıkılmadan ilk defa izliyormuşsunuz gibi keyif veren filmlerden biridir. Kadrosu usta oyunculardan oluşmaktadır. Filmin oyuncuları; Kemal Sunal, Bahar Öztan, Yalçın Tülpar, Ergun Köknar, Yavuzer Çetinkaya, Reha Yurdakul, Renan Fosforoğlu, Oktar Durukan, Coşkun Göğen, Sırrı Elitaş, Mehmet Uğur, Tahsin Koray, Celal Yonat, Fatih Özses, Dinçer Çekmez, Hüseyin Kutman, Hikmet Karagöz’dür. Aramızdan ayrılanları Allahtan rahmet ile anıyoruz. Bize bıraktıkları bu güzel eserleri izleyip onları anmayı hiçbir zaman unutmayalım.
Orta Direk Şaban Filminin Konusu
Orta Direk Şaban Filminin Konusu, komedi, macera ve bazı sahnelerinde de dram tarzında yaklaşık bir buçuk saat süren filmde iki âşık kişi ve onların aşkına engel olmaya çalışan kişi arasında geçmektedir. Başrollerinde, Kemal Sunal, Bahar Öztan yer almıştır ve Kemal Sunal Filmdeki adı şabandır ve ona orta direk şaban deniliyordur, Şaban Bahar’a çok aşıktır ama aralarına giren Yalçın Tülpar, filmdeki adı ile Erkan buna mani olmaktadır. Baharı çok seven ve onu kaçıran Erkan’ın elinden Şaban tüm mücadelesiyle kurtarmaya çalışır, bu çekişme ile devam eden filmde en son Şaban Baharı kurtarır ve en sonunda Bahar’ın babası Şabanı damat olarak kabul eder.
Orta Direk Şaban Filmi Nerede Çekildi?
Orta direk şaban filmi nerede çekilmiştir sorusunun cevabı İstanbul olacaktır. Film İstanbul’un en güzel mekanlarından Anadolu yakasında bulunan Üsküdar ilçesinin salacak semtinde çekilmiştir. Film de geçen kahvehane sahneleri Salacak iskele caddesi üzerinde bulunmaktadır. Film de gülen adam film müziği kullanılmıştır, Şabanın sörf yaptığı bazı sahneler vardır ve bunlarda kız kulesinin hemen yanında bulunan tarihi yarım ada ile karşı karşıya olan yerdir. Ayrıca filmde kullanılan 34 KS 401 BMV aracı Kemal Sunal’ın kendisine ait arabasıdır ve o aracı başka filmlerinde de görürüz. Şaban’ın Baharı kurtarma sahnesi de Yeşilköy de Yeşilköy caddesinde bulunan bir konakta çekilmiştir.