16.03.2019-15:09 (Son Güncelleme:13.02.2020-14:55)

Orkide'ye Nasıl Bakılır? Orkide Bakmanın Püf Noktaları Neler?

İhtişamlı görüntüsüyle kadınların özenle beslediği orkidelerin bakımı söz konusu olduğunda hepimiz zorlanırız. Zorlukları var diye orkide beslemekten vazgeçiyorsanız bir daha düşünün! İşte orkide bakmanın püf noktaları...

Tür ve cinse göre bakımı değişse de genel prensipler yaklaşık olarak her zaman geçerlidir. Büyük olanlarını satın alabilirsiniz. Çünkü evin ortamına çok daha kolay uyum sağlayabilirler. Çiçekleri olgunlaşmış olanlardan ziyade içinde tomurcuklarının da bol olduğu bir kısmı açmış olanlara yönelmekte fayda var. Çünkü diğeri zaten çiçeklerini açmış ve artık dökülme evresine diğerine göre daha çok yaklaşmıştır.

Yapraklarına dikkat edin. Lekeler varsa bu orkideler hasta olabilir veya güneşe fazla maruz kaldıkları için yaprakları yanmış olabilir. Orkidenin bulunduğu saksı şeffafsa köklerini kontrol edebilirsiniz. Koyu kahve hatta siyaha dönmüşse kökleri ölmüştür. Kesinlikle almayın.

ORKİDENİZ EVE ALIŞMALI

Orkide yetiştirmeye karar verdiğinizde önce koyacağınız yeri belirlemelisiniz. Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Doğu cepheye bakan yerlerde daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephede de büyüyebilirler ancak bir perde ile korunmaları sağlıklı olur.Orkidenizin yaprakları ışık konusunda size yol gösterebilir. Eğer zeytin yeşili ise yeterli ışık alıyor demektir. Ancak renkleri koyulaşmış ise yeterli ışık alamıyor demektir.

ODA SICAKLIĞI

İdeal oda sıcaklığı gündüzleri 23 C akşamları da 18 C. Yerini benimsedikten sonra oda sıcaklığındaki dalgalanmalardan etkilenmesi zorlaşacaktır. Ancak tomurcuklanma dönemlerinde sorun olabilir. Çünkü serin ortamlar tomurcuklanmasını durdurabilir.

SULAMA SIKLIĞI VE MİKTARI

Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir. Orkidenin su ihtiyacı saksı ortamı ile değişkenlik gösterebilir. Sulama sıklığını ışık ve oda sıcaklığı belirler. Yaz aylarında daha çok su isteyebilirken kış aylarında sulama sıklığı azalabilir. Dikkat edilmesi gereken husus bir çok bitki gibi orkideler de kuraklığa dayanımı azdır. Her zaman için toprağının bir miktar nemli olması iyi gelecektir. Her bitkide olduğu gibi sabah saatlerinde sulamak faydalı olacaktır.

Sulama şeklini şu şekilde yapabilirsiniz; Bitkiyi akan suyun altına tutarak bitki harcının suyu tamamen emmesini sağlayın. Sulama suyunun tuz içeriği çiçek için oldukça önemlidir. Yağmur suyu veya tuz içeriği düşük kaynak suyu kullanarak tuzun çiçeğe vereceği zararları azaltabilirsiniz.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr