Orhan Gencebay kimdir?
Usta sanatçı Orhan Gencebay, eşi ile beraber tekne kazası geçirdi. Hastaneye kaldırılan Gencebey hakkında son durumu sizler için hazırlarken ünlü sanatçı hakkında merak edilen Orhan Gencebay aslında nereli? Kariyeri gibi soruları sizler için cevapladık...
Bir süredir sahnelerden uzak olan Orhan Gencebay, eşi Sevim Emre ile çıktığı yemete korku dolu anlar yaşadı. Kaza geçiren usta sanatçı bir anda hastanelik oldu. Bizde detayları sizler için hazırlarken, hakkında merak edilenleride cevapladık. İşte detaylar...
Hayatı
Orhan Gencebay 4 Ağustos, 1944 yılında Samsun'da doğdu. Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncudur. Usta sanatçı Orhan Gencebay, müziğe 6 yaşında, Rus konservatuvarı mezunu ve aslen Kırım göçmeni eski bir opera sanatçısı olan klasik batı müzisyeni Emin Tarakçı'dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında bağlama ve Türk halk müziği dersleri almaya başladı. 10 yaşında ilk beste çalışması olan Kara Kaşlı Esmerdi Kim Bilir Kimi Sevdi isimli eseri yaptı. 13 yaşında Türk Sanat Müziği ve tambur eğitimi almaya başladı. Ortaokul ve lise yıllarında Samsun, Edirne ve İstanbul musiki cemiyetlerinde yaylı tambur, THM cemiyetlerinde ise bağlama çaldı.
Orhan Gencebay kaza geçirdi
Gazeteci Bilal Özcan'ın haberine göre; Orhan Gencebay, eşi ile beraber yemek yemeğe gitti. Evlerine dönmek için mekandan tekne ile ayrılmak isteyen usta sanatçı kaza geçirdi. İskeleye yanaşan tekneden ilk olarak eşini indiren Gencebay daha sonra kendi inmeye çalıştı. Görevlilerden birinin onu tutarak hızlı çekmesi sonucu sırt üstü beton zemine düştü. Sağlık durumuyla ilgili son alınan bilgiye göre Orhan Gencabay'ın mucize eseri vücutta kırık ve çatlak olmadığı, darbeye bağlı çeşitli ezilmeler bulunduğu görüldü. Hızlıca gerekli olan tedavi uygulandı.
Orhan Gencebay
Tatil yapmak için Bodrum'a giden Orhan Gencebay talihsiz bir olay yaşadı. Parmağını şezlonga sıkıştıran usta sanatçı apar topar hastaneye kaldırıldı. Gencebay, zor anlarını “Apar topar hastaneye gittim. Bir cerrah için elleri ne kadar kıymetliyse bir müzisyen için de öyle. Saz çalarken sol elimi kullanıyorum. İşaret parmağımı kaybetseydim müzik yaşamım zora girerdi. Parmağıma 11 dikiş atıldı. Ucunda da ufak bir kırık var” sözleriyle anlattı.
Ekonomik sıkıntıları anlattı
Konuşan Gencebay, "Yerli ve milli müzik sektörümüzde üretim durmuştur, durmuştur derken olağanüstü bir zarardır. Bunun hemen düzelmesi lazım, bunun nedeni üreten sanatçıların maddi ve manevi hakları gereği gibi alınamamaktadır. Ülkemizde müzik sanatı haklarıyla ilgili, bazı konular kesinlikle ele alınmalı. Bunu düzeltmeden üretim olmaz, üretim olmadan genel olarak hiç bir şey olmaz. Devletimiz bu duruma el atarsa gereğini yapacaktır, devletimizden para beklemiyoruz. Sadece haklarımızı almamız konusunda bize gerekeni yapma imkanı verecektir.
Batıdaki ülkeler 300 yıl önce bu telif işlerini halletmişler. Bizim istediğimiz AB hukukunun burada tam anlamıyla uygulanması, oradaki hakların ve saygınlığın burada da aynı şekilde yerine getirilmesi gerekiyor.Belki bizimkiler bilmeyebilirler, ancak biz öğretmeye hazırız. İlkokuldan itibaren insan haklarının ne olduğunu anlatmamız lazım. Bu konuların hızlı bir şekilde çözülmesi lazım, sanatçımızın hakkını hakkıyla savunmalıyız" dedi.