Önümüzdeki 10 Yılın En Büyük Uzay Projeleri
Geçtiğimiz 10 senede uzay araştırmaları alanında birçok adım atıldı.
Starlink, Elon Musk’ın CEO’su olduğu uzay teknolojileri şirketi SpaceX’in bir parçası. Aynı zamanda yörüngeye fırlatılan uyduların oluşturmuş olduğu takımyıldızının da adı. Teknik olarak Starlink, bir uydu internet sistemi. Yani internetin fiber kablolar değil, uydu sinyalleri aracılığı ile kullanılması. Bu ağın gelişimi, ilk prototip uyduların 2018`de yörüngeye fırlatılmasıyla 2015`te başladı. 2021 senesinde şirket, 12 000 haberleşme uydusu hedefine ulaşmak için uydu fırlatma çalışmalarına devam edecek.
SpaceX, 2021 sonuna kadar Ay`a Starship (Yıldız Gemisi) uçuşunu başlatacak. Proje öncelikle mürettebatsız gerçekleşecek. Ay`a insansız inişin ardından 4 yıl içerisinde astronot gönderme planları yapılıyor.
Rus ajansı Roscosmos, uzayda yeni bir turist destinasyonu oluşturmak için Space Adventures ile ortaklık kurdu. Proje kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu`na bir “otel-modül” ilave edilecek. Rus Uzay Ajansı, yaklaşık 6,5 metrekarelik dört odalı, bir tıbbi yardım üniteli ve bir ortak yaşam alanlı modülün üretimi için Rus RKK Energiya şirketi ile anlaşma sağladı. Roscosmos’un uzay turisti adaylarına 2022’den itibaren bu modülde 1 hafta, 15 gün ya da bir ay kalabilme seçeneği sunmaya hazırlandığı belirtiliyor. Kozmonotlara verilen iki senelik eğitimin kısaltılmış bir türü adaylara sunulacak. Bilet fiyatlarının ise 15 günlük seyahat için 40, bir aylık seyahat için 60 000 000 dolar olacağı öne sürülüyor.
Hubble Teleskobu`nun halefi olarak isimlendirilen James Webb Uzay Teleskopu 31 Ekim 2021`de uzaya gönderilecek. Daha önce 2019`da yapılması planlanan fırlatış, bazı yapım hataları sebebiyle 2021`e ertelenmişti. James Webb Teleskobu, sahibi olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar sene önce oluşumuna neden olan "Büyük Patlama"den (Big Bang) 200 000 000 yıl sonraki halini inceleyebilecek.
SpaceX, 2022`de su kaynakları, madencilik ve yaşam desteği altyapısını araştırmak için Mars`a mürettebatsız bir görev başlatmayı planlıyor. 2024`te ise aynı görevin mürettebatlı gerçekleştirilmesi üstünde çalışılıyor.
New York Times`ta yayınlanan habere göre Çin, 2022 senesinde Ay`a üs kuracak ve 2020`lerin sonuna kadar üsse astronot gönderecek.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) 2023`te Cumhuriyet`in 100`üncü senesinde Ay’a insansız araç göndermeyi planlıyor. Uzay aracında `Ay`a sert iniş` için kullanılması planlanan milli ve özgün hibrit roket motoru, ilk ateşlemesini yaptı. Yapılan testler başarı ile sonuçlandı. İki motor da planlanan süre boyunca problemsiz şekilde çalıştı.
Avrupa Uzay Ajansı`nın uzay aracı Hera, Didymos adlı bir asteroid sistemini ilk keşfeden araç olacak. Didymos`un çapı yaklaşık 780 metre ve hemen yakınında 170 metre büyüklüğündeki gök cismi Didymoon bulunuyor. Ancak bu görevden önce NASA, 2022 senesinde Dart adı verilen görevle Didymoon`u hedefine alarak bu kütleyi şiddetli bir şekilde vuracak ve Didymoon ve Didymos`un yörüngeleri kaydırılacak. Uzay ajansından yapılan açıklamaya göre Hera, 2026`da yapacağı deneyinde DART deneyi ile asteroid üstünde oluşan krateri inceleyecek, kraterinin biçimi ve boyutlarına ilişkin veriler ile yüzey örneklerini toplayacak. Hera ayrıca asteroitin yapısını incelemek için termal görüntüleme teknolojisini kullanacak. Görev başarılı olursa, bu gök cismi herhangi bir uzay aracının ziyaret ettiği en küçük asteroit olacak.
Japon girişimci, tasarımcı ve sanat küratörü Yusaku Maezawa, "şirketin 2023`te Ay`ın etrafında uçan ilk özel yolcusu" olacak. Ancak son dönemde Maezawa "parasız" olduğunu açıkladı, bu nedenle plana sadık kalıp yolculuğu yapıp yapamayacağı henüz belli değil.
NASA 2024 senesine kadar Ay`a yeniden mürettebatlı görev yapmayı planlıyor. Proje kapsamında Ay`a üs kurarak Mars`a mürettebatlı yolculuk için bir durak oluşturulacak.
Japonya Uzay Araştırma Ajansı, 2025`te Mars`ın uydularına sonda gönderecek. Görev başarılı olursa uzay aracı 5 sene sonra Dünya`ya geri dönecek ve Mars`ın uydularının nasıl oluştuğu sorusuna cevap verecek.
En enteresan uzay projelerinden bazıları Dünya`da gerçekleşecek. Bunlardan biri ETL. Şili`deki teleskop 2025 senesinde tamamlandığında dünyanın en büyük teleskopu olacak ve günümüzün en kuvvetli uzay gözlem teleskoplarından 13 kat daha fazla ışık toplayabilecek.
NASA 2026 senesinde asteroit kuşağındaki 10 büyük asteroidden bir tanesi olan Psyche`nin ilk yakın planını çekecek. 2022`de başlatılacak proje başarılı olursa, Güneş Sistemi`ne dair yeni görüntüler elde edilecek.
2026 senesinde Satürn`ün buzlu uydusu Titan`a uzay aracı gönderilecek. Araç Titan`a 2034 senesinde ulaşacak. Dünya`nın ilk vakitleri ile ortak noktalar taşıdığına inanılan Titan ile yaşamın gelişimine dair cevaplar arayacak.
NASA, insanları 2030`a kadar (en erken) Mars`a göndermeyi amaçlıyor. Ancak projenin hayata geçmesi için evvela Artemis gibi Ay üssü projelerinin başarı ile tamamlanması gerekecek.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), ilk Hintli astronot grubunu 2021 ile 2022 seneleri arasında yaklaşık 1 hafta süreyle uzaya göndermeyi planlıyor .