Ölü balıkların kıyıya vurduğu İzmir Körfezi ile ilgili kritik gelişme: ‘Deniz dibindeki canlılık önemli ölçüde yok oldu’
Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan, ölü balıkların kıyıya vurduğu ve kötü kokusuyla gündemde olan İzmir Körfezi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Uzman isimden İzmir Körfezi hakkında dikkat çeken açıklama. İzmir'de 20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili'nde ölü balıkların kıyıya vurması ve kötü kokunun ortaya çıkması sonrası yetkililer kirliliğin kaynağını belirlemek ve önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan’ın koordinatörlüğünde hazırlanan "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı raporda, deniz canlılarının büyük bir kayıp yaşadığına dikkat çekiliyor.
Prof. Dr. Doğan, körfezde bu boyutta bir canlı türü ve birey kaybının daha önce görülmediğini, özellikle deniz dibindeki canlılığın neredeyse tamamen yok olduğunu belirtti. Yapılan incelemelerde midyelerin tamamen öldüğü ve geçen yıl 19 türe ait binlerce bireyin bulunduğu sahada bu yıl sadece 4 türe ait 7 bireyin kaldığı tespit edildi.
Havaların Soğuması Umut Veriyor
Doğan, kısa vadede tek çözümün havaların soğuması olduğunu vurguladı. Soğuk havalar, deniz canlılarının oksijen ihtiyacını azaltırken, suyun oksijen tutma kapasitesini artırabilir. Ayrıca, iç körfezde belirli bir alanın güçlü bir şekilde havalandırılmasının balıkların hayatta kalmasına katkı sağlayabileceğini önerdi. Ancak orta körfezin de yoğun kirlilik altında olduğunu ve bu durumun canlıların körfezden kaçmasını engellediğini dile getirdi.
Oksijen Eksikliği Nedeniyle Ölümler Artıyor
Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Tolga Dinçer ise balık ölümlerinin kirlenmeden kaynaklandığını ve mikrobiyolojik ya da paraziter bir bulguya rastlanmadığını, bu durumun ölümlerin oksijen eksikliğinden kaynaklandığını gösterdiğini açıkladı. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Körfezi'ndeki soruna duyarlı olduklarını ve ilgili kurumlara bilimsel destek vermeye devam edeceklerini belirtti. (AA)