Okula Başlayan Çocuk Neden Endişe Duyar ve Ağlar?
Okulların açılmasına az bir süre kaldı ve çocukları bir telaştır sardı. Özellikle birinci sınıfa başlayacak olan minikler ailelerinden ayrılmakta güçlük çekecek. Peki çocukların ayrılma kaygısı bozukluğu neden olur? Aileler neler yapmalı gelin birlikte bakalım.
Uzmanlar, okulla yeni tanışacak çocuklarının kendilerinden ayrılma konusunda gösterdikleri tutumu eleştiriyor. Uzmanlar, çocukların adabte olmasını zorlaştırıcı etkenlerin başında ailelerin aşırı kollayıcı tutumunun geldiğini söylüyor.
ÇOCUKLAR NEDEN OKULDAN KORKAR?
Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, çocukladaki okul korkusunun üç farklı biçimde fark edilebileceğinin altını çizerek şunları söyledi:“Anaokulu ve ilkokula ilk defa başlayan çocuklarda daha çok ayrılma anksiyetesi şeklindedir. Çocuk, anne-baba veya bakım veren kişiden ayrılmayı istemez. Özellikle ailesinin bağımlı yetiştirdiği çocuklarda görülür. Aşırı koruyucu ebeveynler, çocuğun bireyselleşmesini önler. Çocuğun sosyal ortamlarda kendine güveni azdır. Yalnız kaldığında nasıl davranacağını kestiremez, korkar. Okuldaki bir duruma gösterdiği tepki şeklinde kendini gösterebilir: Öğretmenin tavrı, arkadaşlarının dalga geçmesi gibi.
Aile içi iletişim problemleri, boşanma, kardeşin evde kalması, kardeş kıskançlığı, ailede ölüm, kaza veya hastalık gibi sebepler de okul reddine neden olabilir.
Bu duruma, ailenin baskısı da ilave edilirse çocuk zorlanır; yargılanırsa anksiyetesi artar, panik içine girer ve okul reddi, okul fobisine dönüşebilir. Neden olarak öğretmenden korktuğunu, arkadaşlarıyla anlaşamadığını söyleyebilir.”
Son Dakika Sağlık Haberleri içinsayfayı aşağı kaydırın.