Okuduğunuz zaman gözyaşlarınızı tutamayacaksınız! Hikayeleriyle yürek burkan ödüllü fotoğraflar
Geçmişte yaşanılan tüm zorluklar, fotoğraflar sayesinde karşımıza geliyor. İnsanlarımızın yürek burkan o hikayelerini sizler için derledik. İşte o fotoğraflar ve hikayeleri...
Herkesin bildiği üzere, mutlu ve hüzünlü her anı yakalayabilmek ve o kareleri hareketli olarak birleştirebilmek, dünyada devrim yarattı. Bu sebeple her an kullandığımız kameralar “tüm zamanların en önemli icatlarından biri” olarak anılır. Fotoğraflar, insanlığın yaşadığı tüm zorlukları fark edebilmemize yardımcı olur. Geçmiş insanlarımızın gurur duyduran hikayelerini sizler için araştırdık.
Armero Trajedisi
13 Kasım 1985'te Kolombiya'da bulunan Nevado del Ruiz yanardağının patlaması yüzyılın en büyük ikinci volkanik patlaması oldu. Bu patlama yerleşim bölgesini vurdu. Armero kasabasına sıçrayan lavlar 20.000’den fazla insanın canına mal oldu. Bu trajediden sonra 13 yaşındaki Omayra Sanchez, ekiplerin çabalarına rağmen kurtulamadı. 60 saat boyunca suyun altında kalmıştı. Bir süre sonra halisülasyon görmeye başlayan Omayra, kangren ve hipotermiden hayatını kaybetti. O anları fotoğraflayan Frank Fournier, fotoğrafıyla Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü aldı.
Aisha
Aisha’yı fotoğraflayan fotoğrafçı, fotoğrafı nasıl çektiğini “Aisha, onunla tanıştığımda Kabil'de kadınlar için bir sığınakta yaşıyordu. Aisha'nın, Güney Afganistan'da kocasından kaçmaya çalıştığı için ceza olarak kocası ve ailesi tarafından burnu ve kulakları kesilmişti. Çekimler sırasında kameramı bıraktım ve Aisha'ya böylesine acımasızca bir saldırının nasıl bir his olduğunu hayal bile edemediğimi söyledim. Ne kadar güzel bir kadın olduğunu ve ameliyatla dış güzelliğinin geri döneceğini de söyledim. Ona içsel gücünü, iç güzelliğini, gücünü göstermek için birlikte çalışıp çalışamayacağımızı sordum. Dediklerimi onaylar gibi tekrar kameraya baktı ve ben bu fotoğrafı o zaman çektim.” sözleriyle açıkladı.
Can Çekişen Kız
Beslenme merkezine giden bir çocuk açlıktan yere yığılmıştı. Çocuğun arkasındaki akbaba avlamak için bekliyordu. Kevin Carter, akbabayı kovmadan önce çocuğun birkaç fotoğrafını çekti. Carter bbu fotoğrafla Cater The Pulitzer Ödülü’nü kazandı. 3 ay sonra intihar eden Carter “Ben çok çok üzgünüm. Hayatın acısı, neşenin önüne geçiyor ve neşe yok oluyor… Depresyondayım… telefonsuz… kira parası… nafaka parası…borçlar… Para!!! Cinayetlerin, cesetlerin, öfkenin ve acının canlı hatıraları aklımdan çıkmıyor… Aç ya da yaralı çocukların, tetikteki mutlu delilerin, genellikle polislerin, katil cellatların…” sözlerinin yazdığı bir not bıraktı.