04.02.2022-10:26 (Son Güncelleme:14.02.2022-13:50)

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir, İçeriği ve Maddeleri Nelerdir?

TBMM, Öğretmenlik Meslek Kanunu maddelerini onayladı. Yasalaşan kanunun içeriği merak konusu. Peki, öğretmenlik meslek kanunuyla neler olacak, Resmi Gazetede yayımlandı mı, çıktı mı, ne zaman yürürlüğe konacak, idarecilerin durumu ne?

Öğretmenlik Meslek Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul tarafından kabul edilerek yasalaştıktan sonra şimdi de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan uzman öğretmen, başöğretmen gibi mesleki pozisyonlar yasada yerini aldı. İşte detaylar…

NEDİR?

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin kariyer adımlarını açacak atamaların ve mesleki gelişimlerin daha iyi bir sistemde çalışmasını sağlayacak bir düzenleme. Öğretmenlik mesleği toplamda 3 kariyer basamağına ayrılarak; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen sıfatlarıyla kıdemlere ayrılacak.

Öğretmenlerin kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak mesleki kariyerlerinde ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları amaçlanırken özlük haklarının iyileştirilmesi de güvence altına alınacak. Belirlenen üç mesleki pozisyonun meslekteki yeri, hakları ve sorumlulukları bu kanunla birlikte netleştirilecek.


KANUN MADDELERİ

- Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

- Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler, Millî Eğitim Bakanlığınca tespit edilecek. >

- Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilecek.

- Aday öğretmenler, özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aday öğretmenliğe atanabilmek için Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesinde sayılan şartlara ek olarak yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olacak. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu'na göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Millî Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak.>

- Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süre içinde zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan "Aday Öğretmen Yetiştirme Programı"na tabi tutulacak. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.

- Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası verilecek. Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacak hem de maaşlarında 1000 TL artış olacak.


- Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar, başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası verilecek.> Kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin TL ilave edilecek.

- Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.

- Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

- Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600'e çıkarılıyor. Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor.

- Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3000, üçüncü derecede bulunanlar için 2200 olarak belirlenirken dördüncü derece için 1600, beşinci derece için 1300, altıncı derece için 1150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için 850 olacak.

- Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını haiz olanların, eğitim ve öğretim tazminatında iyileştirmeye gidiliyor. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltiliyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr