17.06.2022-00:18 (Son Güncelleme:17.06.2022-00:18)

Öğretmenlerin doğum izin süresi ne kadar? Öğretmenlere doğum nedeniyle verilen annelik hakları

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan öğretmenlerin hamilelik durumlarında kendilerine sağlanan annelik hakları vardır. Bu haklar ise yönetmelikler ve mevzuatlarda detaylı olarak belirtilmiştir. Peki, Öğretmenlerin doğum izin süresi ne kadar? Öğretmene doğum izninde maaş ödenir mi? Öğretmenlere doğum nedeniyle verilen annelik hakları..

Her kadın gibi öğretmen olan kadınlar da bebek sahibi olmak için bazen mesleğini bir engel olarak görebiliyorlar. Fakat bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan yönetmelik ve mevzuatlarla birlikte son buluyor. Yönetmelikte belirtilen süreler öğretmene doğum izni olarak veriliyor.

Öğretmenlerin doğum izin süresi ne kadar?

MEB'e bağlı olarak çalışan öğretmen doğumuna 8 hafta kala doğum iznine çıkabiliyor. Doğum yapılan tarih itibariyle öğretmene yeniden 8 hafta daha veriliyor. Anne öğretmen 16 hafta gibi bir süre doğum izninde olabiliyor.


Çoğul gebelik durumunda ise öğretmene doğumdan önce verilen 8 haftalık süreye 2 hafta daha ekleniyor ve 10 ay doğum öncesi izin hakkında sahip oluyor. Sağlık durumunun iyi olması halinde şayet öğretmen isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar da çalışabiliyor. Böyle biri durum söz konusu olduğunda kendisine tanınan süre, doğum yaptığı tarih sonuna eklenebiliyor.

Bu mevzuatlar harici, doğum yapan öğretmene, doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta sonra ünde bir buçuk saat olmak kaydıyla toplam 6 ay süt izni verilir. Bu izin, öğretmenin eğitim-öğretim sürecinin aksatılmaması açısında okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine ders saatleri dışında diğer öğretmenlere de çocuk emzirme durumlarına istinaden derslerinin günün belli saatlerine konulabilmesi şartıyla verilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr