09.05.2022-10:12 (Son Güncelleme:09.05.2022-10:12)

Öğretmene ne kadar doğum izni verilir, öğretmenler kaç gün doğum izni alabilir? Doğum izni yaz tatiline gelen öğretmenlerin durumu

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı veya özel eğitim sektöründe çalışan öğretmenlerin ne kadar doğum izni hakkına sahip oldukları hep merak konusu olmuştur. Bu haberimizde ise Öğretmene ne kadar doğum izni verilir, öğretmenler kaç gün doğum izni alabilir? sorularına yanıt verirken aynı zamanda doğum izni yaz tatiline gelen öğretmenlerin durumu hakkında da bilgiler paylaşacağız.

Her aile gibi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı veya özel eğitim kurumlarında görevli öğretmenler de çocuk sahibi olmak isterler. Fakat bazen çalışıyor onların çocuk sahibi olmalarına engel çıkarabiliyor. MEB'de olsun özel eğitim sektöründe olsun hamilelik ve doğum sonrasında hangi haklara sahip olunduğu konusunda yeteri kadar bilgi mevcut değil.

Bu haberimizin detayında ise öğretmenlerin doğum izinleri hakkında bilinmesi gerekli tüm bilgiler bir araya getirdik.


Öğretmene ne kadar doğum izni verilir, öğretmenler kaç gün doğum izni alabilir?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda veya diğer kamu kuruluşlarında görevli olanların hamilelik durumlarında ellerinde olan hakları hazırlanmış olan yönetmelikler ve mevzuatlar tarafından belirlenmiştir. Böyle bir durumda uygulanacak esaslar ise şu şöyledir;

Memur olan görevli olan kadın çalışan, doğum yapmadan 8 hafta ve doğum yaptıktan sonraki 8 hafta toplam 16 hafta ücretli izin hakkında sahiptir. Çoğul gebelik durumlarında ise doğumdan önce verilen 8 haftaya ayrıca 2 hafta daha eklenir.

Sağlık durumunda herhangi farklı bir durum olmayan çalışan doktorunun onayı ile doğumdan önce 3 haftasına kadar çalışabilir. Böyle bir durumda ise çalışılan süreler doğum sonrasında verilen izin süresine eklenir.

Anne olmuş memur, aynı zamanda süt iznine de sahiptir. Çocukları 1 yaşına gelene kadar günde toplam bir buçuk saat süt izni alır ve anne çalışan bu süt izni kullanım saatini kendisi belirler.

Erkek memur ise talep etmesi doğrultusunda eşi doğum yaptıktan sonra 3 gün doğum izni alma hakkına sahiptir.


Sezaryen doğum yapan öğretmen kaç gün izinli olur?

Sezaryen ile doğum yapılması durumunda öğretmenin doğum yaptığı tarih itibariyle 6 hafta izin hakkına sahiptir. Sağlık raporunda belirtilen dinlenme süresinin 6 haftayı geçmesi durumunda ise geçen süre dikkate alınmaz. Aynı zamanda doğum sonrası günde 1,5 saat süt izni verilir ve bu süre 6 aydır.

Doğum izni yaz tatiline gelen öğretmenlerin durumu

Öğretmenler 657 sayılı kanunda yer alan maddeler gereğince yıllık izinlerini yaz tatili dönemlerinde kullanmak zorundadırlar. Çalışanın doğum öncesinde verilen 8 haftalık iznin 5 isterse 5 haftasını kurumunda çalışarak geçirebilmektedir. Çalışma ile geçirilen süreler doğumdan sonraki izin sürelerine eklenir.

Bazı hallerde öğretmenlerin 8 hafta olan doğum öncesi izin süreleri yaz tatiline denk gelmektedir. Böyle bir durumda 5 haftalık izin süresinin doğumdan sonraki süreye eklenip eklenmeyeceği konusu ortaya çıkar. Konuya ilişkin olarak MEB ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından alınan ortak karar gereği bu sürenin sonraki izin süresine kesinlikle “eklenemeyeceği” yönünde olmuştur.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr