Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen insansız su altı aracı ile 55 metre derinlikte bulunan müsilaj görüntülendi.
Son zamanların en büyük çevre felaketi olarak adlandırılan müsilaj üniversite öğrencilerinin 55 metre derinlikte geliştirdiği insansız su altı aracıyla görüntülendi. Yıldız Teknik Üniversitesinin müsilaja ilişkin gerçekleştirdiği projede, öğrencilerce geliştirilen insansız su altı aracı, Darıca açıklarında 55 metre derinliğe indirildi. Arat İnsansız Su Altı Aracı'nı geliştiren ekibin üyesi YTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makine Mühendisliği öğrencisi Enes Gazi Korkmaz, genel olarak 15-35 metre arasında deniz salyasının yoğun olduğunu bildirerek 'Dalış yaptığımızda yüzeyde herhangi bir müsilaj tabakası yoktu. Yüzeyden baktığımızda temiz gözüküyordu. Dalış esnasında ilk 5-10 metrede de müsilaj tabakasına rastlamadık. Bu derinlikten itibaren tül ve örümcek ağı gibi müsilaj tabakalarına rastlamaya başladık. Daha derine indiğimizde ise müsilaj yoğunlaşmaya başladı - Özellikle 15 ile 30-35 metre arasında oldukça yoğundu. Parça parça, kocaman halatlar gibi her yeri kaplamış durumdaydı. Işığın azalmasıyla birlikte diplerde müsilaj tabakası da azalıyordu. 55 metrede neredeyse hiç ışık yoktu. Orada da çok sık olmamakla birlikte parça parça deniz salyasına rastladık. (İnsansız su altı aracıyla) Her derinlikten, farklı noktalardan numune alabileceğiz' dedi.
55 METRE DERİNLİĞE İNEREK İNCELEME YAPILDI
Buna bağlı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) bünyesi üzerinde birçok disiplinlerden araştırmacıların yer aldığı, yerinden örnekleme gerçekleşerek müsilaj probleminin incelenmesi, boyutlarının çıkması ve çözüm üretilmesi sebebi ile gerçekleşen proje kapsamında, çeşitli mühendislik fakültelerinde bulunan öğrencilerin geliştirdiği insansız su aracı Arat ile Kocaeli'nin Darıca açıklarında 55 metre derinliğe inilerek inceleme gerçekleşti. Marmara Denizi bir zamandır sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı meydana gelen ve denizdeki doğal yaşamı etkisi altına alan müsilaja (deniz salyası) karşı bir savaş başlattı. Söz konusu müsilajın deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Haziran'da meydana gelen ve Türkiye'nin en büyük deniz seferberliği devam ederken, bu mücadeleye katkı sağlamak nedeniyle birçok üniversite de araştırma ve çalışmalar yürütüyor. YTÜ de müsilaj hakkında yürüttüğü disiplinlerarası araştırma projesinde, YTÜ Yıldız Teknopark'ta faaliyet gösteren Lenta Marine-İnsansız Su Altı Sistemleri firmasından gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve mekatronik mühendisliği öğrencileri Enes Gazi Korkmaz, Özkan Efeoğlu, Göktürk Çelik, Umut Baranöz, Elif Terzioğlu ve Barış Parlak'ın geliştirdikleri Arat İnsansız Su Altı Aracından su altı görüntüleme ve numune alımı konularında destek alıyor. Bu kapsamda Kocaeli'nin Darıca ilçesinde insansız su altı aracı ile dalış gerçekleştiren ekip, müsilajın derinlerdeki varlığını gözlemledi ve 55 metrede parça parça müsilaja rastlandı.
MÜSİLAJIN TEMİZLENMESİNE YÖNELİK PROJE BAŞLATILDI
Gemi İnşaatı ve Gemi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi Enes Gazi Korkmaz, AA muhabirine gerçekleştirdiği açıklamada, insansız su altı aracı üretme çalışmalarına, tahmini 6 ay evvel TÜBİTAK'tan kazandıkları Genç Girişimci Ödülü ile YTÜ Yıldız Teknopark'ta firma kurarak başladıklarını söyledi. Marmara Denizi'nde müsilaj görülmeye başladığında üniversitelerinin bunun sebepleri ve temizlenmesine yönelik detaylı araştırma yapmak için bir proje başlattığına değinen Korkmaz, öğretim üyelerinin, su altından numune ve görüntü alımının dalgıçlar yerine insansız su altı aracıyla yapılması fikri üzerine projeye dahil edildiklerini ifade etti. Korkmaz, bu kapsamda Darıca'da gerçekleştirdikleri dalışta 55 metre derine indiklerine dikkati çekerek, su altında kaydettikleri görüntülere ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı: Derinlik maksimum 57 metreydi. Dalış yaptığımızda yüzeyde herhangi bir müsilaj tabakası yoktu. Yüzeyden baktığımızda temiz gözüküyordu. Dalış esnasında ilk 5-10 metrede de müsilaj tabakasına rastlamadık. Bu derinlikten itibaren tül ve örümcek ağı gibi müsilaj tabakalarına rastlamaya başladık. Daha derine indiğimizde ise müsilaj yoğunlaşmaya başladı. Özellikle 15 ile 30-35 metre arasında oldukça yoğundu. Parça parça, kocaman halatlar gibi her yeri kaplamış durumdaydı. Işığın azalmasıyla birlikte diplerde müsilaj tabakası da azalıyordu. 55 metrede neredeyse hiç ışık yoktu. Orada da çok sık olmamakla birlikte parça parça müsilaja rastladık. Onlar belki yüzeyden, daha yüksekten kopup aşağıya inmiş, belki orada da oluşmuş olabilir. Bunları henüz bilmiyoruz. - Farklı derinliklerden numune alınabilecek Darıca'daki dalışın, insansız su altı aracı ile yapıldığı için şu ana kadar en fazla derinliğe ulaşılan dalış olduğunu ifade eden Korkmaz, Çünkü daha önce görüntü almak için dalgıçlarla inildi. Bir dalgıcın da 30 metreye kadar inebilme şansı var çünkü fazlası zor oluyor. Aynı zamanda müsilajın oluşması için ortamda ışık olması gerekiyor. 30 metrenin altında ise ışık miktarı oldukça azalıyor. Fakat yaptığımız dalışta 35-40 metreye kadar müsilaj olduğunu gördük. 55 metrede dahi parça parça müsilaj vardı. değerlendirmesinde bulundu.
'FARKLI DERİNLİKLERDEN MÜSİLAJ NUMUNESİ ALACAĞIZ'
Enes Gazi Korkmaz ise, Caddebostan'da da su yüzeyinde ve 5-6 metre altında inceleme yaptıklarını fakat burada Darıca'daki kadar yoğun müsilajla karşılaşmadıklarını anlattı. Türkiye'deki diğer çalışmalara göre, müsilajı insansız su altı aracıyla toplayıp, görüntü almanın farklı bir yöntem olduğunu belirten Korkmaz, hem öğrenci, hem girişimci olarak yenilikçi yönleriyle projeye destek verdiklerini vurguladı. Çalışmalarının devam edeceğini aktaran Korkmaz, Su altından numune almak için aparat geliştirdik. Böylelikle farklı derinliklerden müsilaj numuneleri alacağız. Bunlar üniversitemizde incelenecek. Şu an alınan numuneler daha çok dalgıçların yüzeyden veya belirli derinliklerden topladığı numuneler. Biz her derinlikten, farklı noktalardan numune alabileceğiz. bilgisini verdi.