06.10.2024-14:36 (Son Güncelleme:06.10.2024-14:36)

Öğrenciler İklim Değişikliği için Yazılım Geliştirdi

Samsunlu liseliler, kahverengi kokarca böceğinin yayılımını tahmin eden yazılım ile TEKNOFEST'te ödül aldı.

Kahverengi Kokarca Böceği Üzerine Yenilikçi Yazılım

Samsunlu lise öğrencileri, kahverengi kokarca böceğinin çevresel değişikliklerden nasıl etkileneceğini inceleyen bir yazılım geliştirdi. Bu yazılım, "Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması" kapsamında ikincilik ödülüne layık görüldü.

Geliştirilen Yazılımın Özellikleri

Samsun Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi'nden 3 öğrenciden oluşan takım, Doğu Karadeniz'de artış gösteren kahverengi kokarca böceğine yönelik detaylı bir araştırma gerçekleştirdi. Yapay zeka destekli bilgisayar yazılımı, istilacı böceklere dair veriler toplayarak, bu türün gelecekteki yayılma alanlarını tahmin etmekte yardımcı oluyor.

Ödül ve Tanıtım Süreci

Öğrenciler, söz konusu yazılımı, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin 5. Değerlendirme Raporu'ndaki bilgiler ışığında geliştirdi. Yazılım, kahverengi kokarca böceğinin çevresel faktörlerden nasıl etkileneceği ile olası yerleşim yerlerini belirlemekte kullanılıyor. Bu proje, TEKNOFEST'te, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde düzenlenen etkinlikte tanıtıldı.

Danışman ve Katılımcı Öğrencilerin Görüşleri

Danışman öğretmen Metin Silsüpür, bu istilacı türün başta fındık olmak üzere elma, zeytin, domates ve pirinç üretimine zarar verdiğini belirtti. Projeleriyle böceklerin gelecekteki yayılma alanlarını belirlemeye çalıştıklarını ifade eden Silsüpür, mevcut verileri ilgili kurumlarla paylaştıklarını söyledi.

Takım kaptanı Berke Yanık ise TEKNOFEST'te ödül kazanmanın kendileri için çok özel bir an olduğunu vurguladı ve "Selçuk Bayraktar'dan ödül almak güzel bir histi. İlk defa büyük bir sahneye çıkıp ödül almaktan dolayı mutluyum." dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Adana Havalimanı'nda gerçekleştirildi. Samsun'da lise öğrencilerinin geliştirdiği, istilacı tür olan kahverengi kokarca böceğinin gelecekte çevresel gelişmelerden nasıl etkileneceğini ve olası yerleşme bölgelerini tahmin eden yazılım, festivalin "Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması"nın "Çevre" kategorisinde ikinci oldu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr