Öğrenci affından kim yararlanıyor? Öğrenci affı şartları? Öğrenci affı özel üniversitelerde de geçerli mi?
Bir süredir gündemde olan öğrenci affı ile ilgili araştırmalar devam ediyor. 4 milyondan fazla kişiyi kapsayan öğrenci affı yasası TBMM'den onay aldı. Yükseköğretim kurumlarında farklı nedenlerden dolayı eğitimini bırakmış olan kişiler bu aftan yararlanacak. İşte öğrenci affı hakkında tüm merak edilenler…
TBMM'ye sunulan öğren, 3600 ek gösterge ve emekli maaşlarını kapsayan yasa teklifi kabul edildi. Lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören birçok öğrenciyi ilgilendiren yasa kapsamında okula dönüş yolu açıldı. Birçok kişi öğrenci affının çıkıp çıkmadığını merak ediyor. İşte öğrenci affı hakkında tüm merak edilenler…
Öğrenci affı ne zaman çıkacak?
Yükseköğretim kurumlarında eğitim gören ancak belirli nedenlerden dolayı ilişiği kesilen öğrencileri kapsayan yeni yasa meclisten geçti. Yasa kapsamında çeşitli nedenlerle kayıt hakkı elde ettiği halde kayıt yaptıramayan öğrenciler süre sınırlaması olmadan eğitimlerine devam edebilecek.
Öğrenci affı yasası ile hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrenciler bu yasadan yararlanabilecek. Yasanın yürürlüğe girdiği süreye kadar öğrencilerin kendi isteğiyle ilişikleri kesilse del, terör suçu ile kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkum olanlarla sahte belge sebebiyle kaydı iptal edilenler, kayıt sırasında sahte belge verenler ve intihal suçundan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı suçları olması durumunda yasadan yararlanamayacaklar. Bu suçlar dışında herhangi bir nedenden dolayı ilişiği kesilen öğrenciler bu yasadan yararlanabilecek. Bununla birlikte yasanın yürürlüğe girmesinden sonra öğrencilerin 4 ay içerisinde başvurularını yapması gerekir. Bu süre içerisinde başvuruda bulunan öğrencilerin 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde eğitimleri başlayacak.
Askerlik görevi yapan kişiler ise teröristlerin aldıktan sonra 2 ay içerisinde yükseköğretim kurumlarına başvuru yapabilirler.
Öğrenci affı kapsamında yer alan hükümler gereğince Yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıran ÖSYS/YKS puanıyla başka bir diploma programına dahil olmak isteyen adaylarda başvuru yapabilir. Yani öğrenciler yatay geçiş programlarına da başvuruda bulunabilirler. Ancak başvurular kayıt yaptırılan üniversitenin fiziki durumları ve kontenjanlarına göre değişiklik gösterebilir.
Meclise sunulan yasa gereğince öğrenci statüsü kazanan kişiler Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesinde yer alan açık öğretim ön lisans veya lisans düzeyindeki eş değer programlara yatay geçiş yapabilirler. Yasa gereği uygulanacak olan usul ve esasları belirlemeye görevi ise Yükseköğretim Kuruluna ait olacak.
Öğrenci affı nedir?
Öğrenci affı kapsamında lisans ve yüksek lisans öğrencileri bu yasadan yararlanabilecek. Adaylar için başvuru şartları henüz belirlenmezken 2018 yılında yapılan öğrenci affından yararlanmak için askerlik görevi, mücbir sebepler ve sağlık nedenleri dışında 18/09/2018 tarihine kadar ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurmaları şartı arandı.