Öğrenci affı çıktı mı? Üniversitede okuldan atılanlara af geldi mi? Öğrenci kaydı silinen lisans (üniversite) öğrencileri yeniden kayıt olabilecek mi?
Binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren öğrencilere af konusu AK Parti Başkanvekili tarafından konu ortaya atıldı. Açıklamalarda bulunan Başkanvekili Temmuz ayından önce yasallaştırmayı düşündüklerini dile getirdi. Öğrenci affı çıkacak mı? Öğrenciler yeniden kayıt olabilecek mi? İşte ayrıntılar.
Üniversite ile ilişkisi kesilenlere af gelir mi? soruları herkesi meraklandırdı. 2018 yılında öğrenci affı gelmişti. 2022 yılında da öğrenci affı gelir mi? sorusu binlerce öğrenciyi meraklandırdı. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, öğrenci affı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Emin Akbaşoğlu, Temmuz ayından önce yasalaştırmayı istediklerini belirtti.
500 bin kişiye yakın kişiyi ilgilendiren öğrenci affı ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşandı. Birçok sebepten dolayı okuldan atılan öğrenciler öğrenci affı için sabırsızlıkla bekliyorlardı. Geri okullarına dönmek isteyen binlerce öğrenci öğrenci affın çıkacak mı diye düşünürken son dakika gelişmeleri yaşandı.
2022 Üniversite öğrenci affı çıkıyor mu?
Lisans ve yüksek lisans öğrencileri için öğrenci affı bildirildi. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, binlerce öğrenciyi ilgilendiren üniversite öğrenci affı için açıklamalarda bulundu. Başkanvekili, lisans ve yüksek lisans öğrencilerin affı için çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Öğrenci affı ne zaman çıkacak?
Emin Akbaşoğlu, öğrenci affı için de bir tarih söyledi. Temmuz ayından önce öğrenci affını yasalaştırılması için çalışmaların yapılmasını planladıklarını belirtti.
Öğrenci affı nedir?
Eğitim hayatı yarıda kalmış, birçok nedenlerden dolayı üniversiteden atılan öğrencilere dair okullarına geri dönmesi için bir aftır.
2018'de öğrenci affı çıkmıştı
2018 yılı Mayıs ayında öğrenci affı ile beraber okulunu yarım bırakan binlerce öğrenci okul hayatına devam etmeleri için öğrenci affı çıkmıştı. TBMM Genel Kurul'da öğrenci affı ile ilgili yasa tasarısı kabul edildi. Böylelikle, öğrenci affı 12. yasal düzenleme olarak kabul edildi. Kanunda yer edinene göre, affın başlangıç tarihi 7 Haziran 1995 olacak, 1980 yılında sonra çıkan aflar yararlanmayanlar bu kapsamda yer alacaklardır.
TBMM'ne öğrenci affı sunuluyor
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ile Ankara Milletvekili Şenol Sunat, eğitimini tamamlayamadan okulla ilişkisi kesilenler için tekrardan okula dönmeleri için kanun teklifi sunmuşlardı. İYİ Parti Anakara Milletvekili Şenol Sunat şu sözleri dile getirdi: 'Düzenlemeye göre, 2 yıllık önlisans bölümlerin azami öğrenim süresi 4 yıl, dört yıllık lisans bölümlerin yedi yıl, beş yıllık lisans programların 8 yıl, altı yıllık lisans programların azami süresi 9 yıl olarak karar kılındı. 2014-2015 yılında bu karar akademik yılı ve ön lisans ve lisans öğrencilerini de yer ediniyor. Yasal düzenleme 26 Kasım 2014 tarihinde yürürlüğe girmesi ile idare hukukuna uygun olmayarak, kanun maddesinin başlangıcı Eylül 2014'de geçerli olması ifade edilmiştir. 'Hukukun kişinin aleyhine geriye yürümezlik' ilkesine bu durum aykırıdır.
Öğrenciler normal olarak 26 Kasım 2021 tarihine kadar öğrenciliğine kaldıkları yerden devam etmeliler. Bu usulsüz uygulama 2,5 ay öncesinde kesilir ve hak kayıpları yaşanmaktadır. Üniversiteler ise bu durumda olan öğrencilerle iletişi kesmiş bazıları da azami süre uzatımını bahar dönemine erteleme kararı almışlar. Üniversiteler arasında gerçekleşen bu uygulamalarda bir netlik kazanamamıştır.