Öfke Kontolünüzü Sağlayabilmeniz için 7 Yöntem
Öfke kontrolü yöntemleri, ilginç yöntemler galerimizde.
Öfke kontolünüzü sağlayabilmeniz için 7 yöntem
Duygularınızı kontrol etmek çoğu zaman zor olabilir. iş arkadaşınızdan gelen kaba ve kırıcı bir söz kan basıncınızın yükselmesine ve aniden telafisi zor olacak hatalar yapmanıza neden olabilir.
Öfke kontrolünü öğrenmek doğru yöntemlerle düşündüğünüzden çok daha kolaydır...
Öfkenizin kontrolden çıktığını hissettiğiniz anlarda kullanabileceğiniz 10 tekniği sizler için derledik...
Öfkenizi doğru şekilde ifade edin
Öfkeyi dışa vurmak her ne kadar içimize atmaktan daha sağlıklı olsa da bunu doğru bir şekilde yapmak önemlidir. yaşadığınız öfke patlamasının ilk etkileri geçtikten ve biraz sakinleştikten sonra kendinizi sakince ve olabildiğince açık bir şekilde karşınızdaki kişiye ifade etmeye çalışın.
öfkelenmenize neden olan endişelerinizi ve ihtiyaçlarınızı karşınızdaki kişiyi incitmeden, soğuk kanlı bir şekilde ifade etmeye özen gösterin.
Öfkelenmeye başladığınızı hissettiğinizde kendinize nefes alacak zaman tanıyın
Ani bir öfke nöbetiyle kanın beyninize sıçradığını hissettiğiniz anlarda ilk olarak kendinize 1 dakika ayırın ve diyaframınızdan derin derin nefes almayı deneyin.
Yalnızca sizin duyabileceğiniz bir tonda kendinize “rahatla” ya da “sinirlenecek bir şey yok” gibi rahatlatıcı telkinlerde bulunun. sinirinizin azaldığını hissedene kadar derin nefes almayı ve rahatlatıcı telkinleri tekrarlayın.
Öfkenizi spor yaparak dışa vurun
Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler kendimizi daha mutlu ve rahat hissetmemizi sağlayan serotonin hormunu salgısını artırdığı gibi öfkelenmemize yol açan stres ve gerginliğin azaltılmasına da yardımcı olur. öfkenizin tırmanmaya başladığını hissettiğiniz anlarda açık havada yapacağınız kısa bir yürüyüş ya da sevdiğiniz farklı bir fiziksel aktiviteyle ilgilenmek tüm gerginliğinizi alacaktır.
Öfkenin sizi kindar birine dönüştürmesine izin vermeyin
Affetmeyi öğrenmek sahip olabileceğimiz en güçlü erdemlerdendir. eğer öfkenin sizi yönetmesine izin verirseniz bir süre sonra kendinizi kendi yarattığınız negatif duygular hapishanesinde bir esir olarak bulabilirsiniz.
Öfke anlarınızda karşı tarafı affetmeniz hem içinde bulunduğunuz durumu soğukkanlılıkla değerlendirebilmenizi hem de ilişkilerinizin kuvvetlenmesini sağlar.
Öfkelenmenize yol açan nedenlere değil, sorunların çözümüne odaklanın
Sinirlerinizi bozan şeylere odaklanmak yerine bu durumla nasıl baş edebileceğinize odaklanmaya çalışın. çocuklarınızın odalarının sürekli dağınık olması sizi çıldırtıyor mu? odalarının kapısını kapatın.
Eşinizin akşam yemeğine sürekli geç kalması sinirlerinizi mi bozuyor? yemek saatini biraz daha geriye alın ya da eşinizle konuşarak belirli akşamlarda ayrı ayrı da yemek yiyebileceğinizi ifade edin. duygularınıza farklı bir açıdan bakmayı öğrenmek kontrolünüzde olmayan durumlarla çok daha rahat baş edebilmenizi sağlar.
Stres seviyenizin yükseldiğini hissettiğinizde kısa molalar verin
Gün içinde stres seviyenizin yükselmesine ve öfkelenmenize neden olan belirli olaylar varsa böyle anlarda kendinize kısa bir mola verin.
Birkaç dakikalık sessizlik hem kendi düşüncelerinizi daha iyi anlamanıza hem de sinirlenmenize neden olan olayları daha rahat atlatmanıza yardımcı olur.
İletişim becerilerinizi geliştirmeye çalışın
Karşımızdaki kişilerle doğru iletişim kurduğumuzda hem öfkelenme olasılığımız azalır hem de güvene dayalı ilişkiler kurabilme şansımız artar. bu güven duygusu sonraki iletişimlerimiz için de olumlu bir başlangıç yapabilmemize olanak sağlar.