20.01.2022-09:49 (Son Güncelleme:20.01.2022-14:26)

O Hastalık Vücut Kokusunda Gizli!

Bilim insanları vücut kokumuzun psikolojik ve biyolojik olmak üzere pek çok bilgi içerdiğini dile getirdi. Vücut kokumuz bize neler anlatıyor? İşte detaylar…

Bilim insanları vücut kokusunun bireyin sağlık durumu ile ilgili birçok bilgi içerdiğini dile getirdi. Örneğin kolera hastaları tatlımsı bir koku yayarken diyabet hastaları çürük elma gibi kokmaktadır.

Avustralya'da Macquarie Üniversitesi'nde koku psikoloğu olan Mehmet Mahmut, araştırma ekibi ile gerçekleştirdiği bir çalışmanın sonucunda insanların et tüketim miktarının vücut kokusunu etkilediğini söyleyerek, fazla et tüketmenin vücudun kokusunu olumlu olarak etkilediğini ve güzel koktuğunun altını çizdi.

Yapılan bir başka çalışmanın sonucuna göre ise, erkekler kadınların vücut kokusunu adet döngüsünün olduğu dönemde çok daha çekici buluyor. Uzmanlar bunun sebebini geçmiş dönemlere bağlayarak, atalarımızın üremek için uygun adayları tespit etmesinde yararlı olduğunu söylüyorlar. Testosteron seviyelerinin de vücut kokularını etkilediği söylenmekte.

GENLER VÜCUT KOKUSUNU ETKİLİYOR!

Genlerin de vücut kokusu üzerinde etkisi oldukça büyük konu ile ilgili konuşan psikolog ve insan kokusu uzmanı Agnieszka Sorokowska, "Genlerimizin vücut kokumuzu etkilediğini görüyoruz ve böylece insanları koklayarak onlarla ilgili genetik bilgi edinebildiğimizi öğreniyoruz" diye açıkladı.


Sorokowska ve ekibi, insanların genetik olarak belirlenmiş bir takım koku tercihleri olduğunun altını çizerek parfüm ve kozmetik ürün seçimlerinin buna göre yapıldığı bilgisini veriyor. Sorokowska aynı zamanda insanların koku tercihleri üzerinden kişilikleri ile ilgili bazı sonuçlara varabileceğimizi sözlerine ekliyor.

VÜCUT KOKUSU BİZE NELER ANLATIYOR?

Sorokowska, vücut kokusu ile bir kişinin nevrotik bir yapıda olup olmadığını anlayabiliriz fakat aynı anda o kişinin fotoğrafına baktığımızda kafamızın karıştığını söyleyerek, ''Vücut kokusu bir insanın nevrotik olup olmadığını değerlendirmek için daha doğru bir kıstas, ama görme duyusu daha kolay, o yüzden o kişiyi koklamak yerine yüzüne bakmayı seçiyoruz" dedi.

Mehmet Mahmut’un yaptığı bir başka çalışmadaysa bekar erkeklerin vücut kokusunun evli erkeklerden daha baskın olduğu kanıtlandı. Mahmut, bunun testosteron seviyeleri ile bağlantılı olabileceğini öne sürerek evli erkeklerin yaş aldıkça testosteron seviyelerinin düşmesine bağlı olarak vücut kokularının da azaldığını dile getiriyor.


Peki, vücut kokuları bireylerin genetik özellikleri ve üreme kabiliyetleri hakkında bilgi veriyor ise koku eş seçimlerinde neden değerlendirilmiyor?

Sorokowska bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Eğer amacınız genleri güçlü olan bir eş bulmak ise o zaman kokuları değerlendirmenizde fayda var. Ama çoğu kişi için öncelik bu değil."

Mahmut ise, "Vücut kokusunun hayatımızdaki önemi azaldı. Binlerce yıl boyunca nasıl koktuğumuzu saklamaya çalıştık" diye ifade ediyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr