Coronavirüs salgını sürecinde dünyanın pek çok ülkesinde nükleer santrallerin elektrik üretimini sürdürdüğü ve enerji arzında kesinti olmadığı görüldü.
AA muhabirinin, Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Küresel Enerji Görünümü 2020" raporundan hazırladığı bilgilere göre, dünya genelinde kısmi veya tam sokağa çıkma yasağının uygulanmasının etkisiyle elektrik talebi senenin ilk çeyreğinde 2019'un aynı dönemine kıyasla % 2,5 azaldı.
Küresel boyutta yansımasını gösteren pandemi ve elektrik talebindeki azalışa karşın nükleer enerjiden elektrik üretimi, bu dönemde 2019'un aynı dönemine göre yalnızca % 3 düştü.
Üretimde meydana gelen kesintiye, dünya genelinde coronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında alınan önlemlerin elektrik talebinde oluşturduğu düşüş ve bir takım santrallerdeki planlı bakım faaliyetleri neden oldu.
Nükleer santraller, pandemi sürecinde Fransa, Almanya, Belçika, Slovakya ve İsveç benzeri pek çok ülkede yük takip etme modunda çalışarak Avrupa'nın enerji arzı güvenliğine destek oldu.
Böylece, konu olan dönemde nükleer santrallerin elektrik üretiminin sürdüğü ve enerji arzında kesinti olmadığı görüldü.
Rapora göre, ilk çeyrekte üretimin en çok AB'de gerilemesi dikkati çekti. Az talep, Fransa'da üretimin % 10 azalmasına sebep oldu. Ülkede planlı bakım faaliyetleri yapılırken, talebin düşmesiyle beraber birkaç ilave reaktör çevrimdışı bırakıldı.
2022 sonuna dek nükleer enerjiden çıkmayı planlayan Almanya'nın üretiminde de neredeyse % 17 düşüş görüldü.
Nükleer enerji üretimi ABD'de kısmen hava şartlarına da bağlı düşük elektrik talebinin tesiriyle % 2 azaldı.
Bu ülkelerin zıttına Haziran 2019'da bir çift büyük nükleer reaktörün hizmete girdiğini Çin'de de nükleer enerjiden elektrik üretiminin ocak-mart döneminde 2019'un aynı dönemine kıyasla %1 artması gözden kaçmadı.
NÜKLEER ENERJİDE 2020 BEKLENTİSİ
Rapora göre, coronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında alınan önlemlerin yansımasıyla ortaya çıkan düşük elektrik talebi ve reaktörlerdeki planlı bakım ile yapım etkinliklerinden kaynaklı gecikmeler, nükleer enerji üretiminin 2020'de 2019'a kıyasla neredeyse % 3 azalmasına sebep olacak.
Bu düşüş, doğal afetler sebepli olmayan en büyük düşüş olurken, 2011'deki Japonya'da gerçekleşen Fukuşima Daichi nükleer kazası sonrasında yaşanan düşüşün % 40'ına denk geliyor.
Rapora bakıldığında, elektrik talebinde daha hızlı bir toparlanma olması ve yeni reaktörlerin bitmesiyle, 2020'de nükleer enerji üretimindeki toplam düşüşün 2019'a göre sadece % 1 düzeyinde kalması temin edilebilir.
Diğer taraftan, işletme durumundaki reaktörler elektrik talebindeki toparlanmayı karşılamak adına daha yüksek yük etkenlerinde çalışabilir ve inşaat çalışmalarına dönüş yıl sonunda pek çok nükleer santral projesine ev sahipliği yapan Çin'deki reaktörlerin işletmeye alınmasını temin edebilir.