23.10.2024-11:35 (Son Güncelleme:23.10.2024-11:35)

Nevşehir'de Kızılırmak Havzası'nda Sinek İlaçlama Çalışması

Nevşehir'de Kızılırmak Havzası'nda yapılan ilaçlama çalışmalarıyla sinek popülasyonu kontrol altına alındı.

Nevşehir'de Simulium Cinsine Karşı İlaçlama

Nevşehir'de, İl Özel İdaresi ekipleri, Kızılırmak havzasında canlı yaşamını olumsuz etkileyen simulium cinsi sineklere yönelik ilaçlama çalışması gerçekleştirildi. Bu ilaçlama, yıl boyunca belirli aralıklarla sürdürülen çalışmaların son aşamasını kapsıyor.

Uzmanlardan Açıklama

İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Mustafa Enis Azaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2005 yılından bu yana bu sinek türüyle mücadele ettiklerini belirtti. Azaklı, larvaların oluşumunu engellemek için akarsuyun orta bölgelerine kadar ulaştıklarını ifade etti. Bu yıl yaklaşık 3 bin litre biyolojik ilaç kullanıldığını ve ilaçlama çalışmalarında %95 oranında başarı sağlandığını kaydetti.

Canlılara Etkisi

Azaklı, simulium cinsi sineklerin insan yaşamı üzerinde olumsuz etkileri olduğunun altını çizerken, bu sineklerin hayvancılık sektörüne de zarar verdiğini aktardı. "Bu sinek, genellikle mart ve nisan aylarında ortaya çıktığında, 10 günlük periyotlarla ilaçlama yaparak larva dönemindeyken büyümelerini engelleyebiliyoruz. İnsan ve hayvanların baş bölgelerine saldırdığı için nefes almalarını zorlayabiliyor. Ayrıca, bu sinek 3-5 kilometreye kadar gidebildiğinden civar köylere de zarar verme potansiyeline sahip," dedi.

Ayrıca, ilaçların yalnızca simulium cinsi sinekle etkili olduğunu ve diğer canlılara zarar vermediğini vurguladı.

Nevşehir'de, İl Özel İdaresi ekiplerince Kızılırmak havzasında canlı yaşamına olumsuz etki eden simulium cinsi sineklere karşı ilaçlama çalışması yapıldı. İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, çeşitli noktalarda yıl boyunca belirli aralıklarla sürdürdüğü ilaçlama çalışmasının son aşamasını gerçekleştirdi. Akarsuyun orta bölgelerine kadar ilerleyen görevliler, larvaların oluşumunu engellemek amacıyla yosunlu alanları ilaçladı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr