Nevruz Bayramı'nda ateşten atlama geleneği nedir, neden ateşten atlanır?
atlanir-turkler-icin-onemli-mi-110106931159 Yüzyıllardır kutlanan bir gün olan Nevruz Bayramı konusunda insanların merak ettiği bir çok konu var. Nevruz’un ne zaman olacağı, Nevruz’un ne demek olduğu ve Nevruz Bayramı’nda ateşten atlama geleneğini anlamı bunlardan bazıları. Peki Nevruz Bayramı'nda ateşten atlama geleneği nedir, neden ateşten atlanır? Nevruz Bayramı hakkında tüm merak edilenler haberimizde...
Yüzyıllardır ülkemizde kutlanan bayramlardan birisi olan Nevruz Bayramı bugün kutlanıyor. Yaklaşık 3 gün sürecek olan Nevruz Bayramı’nın tarihsel geçmişi halen bir çok insanın gündeminin üst basamaklarında yer alıyor. Nevruz kelimesinin anlamı, Nevruz Bayramı’ndaki ateşten atlama geleneği, Nevruz gününün önemi insanların arama motorları üzerinden araştırdığı konular arasında bulunuyor.
Nevruz ne demek?
Buzul Çağı’nın son yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olan Nevruz kavramı ilk olarak Pers Kralı Cemşid’in ortaya çıkardığı bir gündür. O dönemde Pers halkının hayatında tarımın öneminin büyük olması sebebiyle ilkbaharın önemi diğer mevsimlere göre daha önemliydi.
Nevruz Bayramı ne zaman?
18. Yüzyıldan bu yana kutlanan Nevruz Bayramı 2022 yılında 21 Mart 2022 Pazartesi tarihinde kutlanacak. 3 gün sürecek olan bayram 21 Mart 2010 tarihinden bu yana Birleşmiş Milletler tarafından ‘’Uluslararası Nevruz Günü’’ olarak kutlanıyor.
Nevruz Bayramı ateşten atlama geleneği nedir?
Nevruz Bayramı’nın simgesel kutlaması olan ateşten atlamanın nasıl başladığı insanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Tarih sayfalarıda yazılan bilgilere göre Nevruz Bayramı’nda yapılan ateşten atlama geleneği ateşin temizleyiciliğine dayanan bir gelenektir. İnanca göre ateşin üzerinden üç sefer atlayan kişi hastalıklardan ve kötülüklerden arınmaktadır.
Ateş Türk toplumları için de tarih boyunca kutsal olan unsurlardan birisidir. Nevruz Bayramı’nın eski Türkler’de de kutlanmasından dolayı günümüzde yapılan kutlamalarda da Nevruz Bayramı kutlamalarında ateşin üzerinden atlama geleneği eski Türk kültürüne saygı göstermek amacıyla da yapılır.