02.01.2024-16:16 (Son Güncelleme:02.01.2024-18:01)

Nefes terapisi furyasının iç yüzü!

1985-1997 yılları arası kırsaldan kente yönelen büyük göç dalgaları yaşandı. Ekonomik, sosyal ve siyasal iç dengede meydana gelen sorunlar vatandaşı da önemli ölçüde olumsuz etkiledi. İç dengeyi bulma adına psikologlar, psikiyatristler ve sosyal medyanın da önemli bir etkisiyle hayatımıza giren nefes terapistinin olumlu, olumsuz tüm yönüyle ele aldık. Nefes terapi günah mı? Fiyatı ne kadar? Konularını da araştırdık.

Önümüze çıkan en belirgin soru olarak nefes terapisi Nedir? Uzmanlar tarafından nefes terapisi bizlere şu şekilde tanımlamaktadır; stres ve depresyonu engelleme, daha kaliteli uyku sağlama, sindirim sistemini düzenleme, normal beden işlevlerine destek verme gibi çeşitli problemler için nefes terapisi öneriliyor.

Kişi nasıl nefes alırsa öyle yaşar!

Nefes egzersizlerinin merkezi sinir sistemi üzerinde de yararlı etkileri olduğunu belirten uzmanlar, kişi kendini öfkeli hissettiği zaman, nefesi hızlı ve sığ olma noktasına ulaşır. Bu, kan dolaşımına gelen oksijeni de kısıtlı hale getirir. Beyin bu durumda bedene bir risk olduğunu iletir ve beden savaş veya kaç şeklinde reaksiyon gösterir. İşte burada nefes terapisinin devreye girdiğini aktaran uzmanlar, nefes terapisi ya da derin ritmik nefes alma süreci kişiyi savaşma düşüncesinden çıkarıp, sakinleştiren sinir sistemini harekete geçirir. Kişi nasıl nefes alırsa öyle yaşar ve hayatı o yönde şekilleneceğini belirten uzmanlar, yaşam kalitesini artırmak ve olumlu zihinsel sağlığı yaymak için, nefes terapisini öneren uzmanlar, İnsanların fiziksel ya da bedenen stres altında olduğu durumlarda nefes alışverişi etkili olduğu da vurgulanmaktadır.

Nefes terapisinin insana iyi geldiği iddiası!

Meditasyon ve zihinde dengeyi sağlayan nefes terapisi, bedeni rahatlamasını sağlar. Kişi kendisi için doğru nefes terapisini bulup bunu hayatına katabilir. Stres ve kaygıları doğru yönlendirmede yardımcı olmaktadır. Terapinin faydaları şu şekilde sıralanmaktadır; ‘‘Stresi azaltmak, zihinsel konsantrasyonu artırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kan basıncını düşürmek, astım ve KOAH hastalarının yaşam kalitelerini artırmak, baş ağrısı’’

Nefes terapisi fiyatları ne kadar?

Yaptığımız araştırmalar üzerine ortalama fiyat aralığı 200 TL-1300 TL şeklindedir. Tercih ettiğiniz saat aralığında fiyat değişiklikleri görülmektedir.

Nefes terapisi günah mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden tarafımıza ulaştırılan bilgi şu şekildedir; ‘‘Nefes terapisini nereye ve ne şekilde oturttuğumuzla ilişkili bir durumdur. Eğer nefes terapisini doğru nefesler alıp bunu akciğerlerimiz, bağışıklığımız ya da konsantrasyonumuzu güçlendirmek amacıyla yapıyorsak burada herhangi bir sorun yok ancak nefes terapisini inançlar merkezimize oturtarak, bir ruhani, ilahi güç olarak görüp, uygulamaya başlarsak işte burada günah olduğunu söylemek zorundayız. Günümüzde yoga terapilerini dini inançlar doğrultusunda yapıldığında günah olduğunu belirtmek gerekir.’’

Nefes terapisinin olumsuz yanları!

Haberimizde Nefes Koçu Nevşah Fidan Karamehmet’in görüşlerine de yer verdik. Nefes alışkanlıkları ve insanlar üzerinde etkisi üzerinde yaklaşık 20 yıldır çalışmalar yapan Karamehmet, sıkça ‘hangi nefes egzersizlerini yapmalıyım?’ sorusuyla karşılaştığını belirtiyor.


Nefes egzersizleriyle daha kötü bir sorun oluşabileceğini aktaran Karamehmet, kendisine yönlendirilen soruya şu şekilde cevap verdi; "Cevabım her zaman açık ve net... Hiçbirini yapmayın! Nefes egzersizleri hiçbiri işe yaramayacak, durumu daha da kötüleştirecektir. Nefes egzersizi yapmanın değil, herkesin nefesiyle bilgeleşmesi gereken bir süreçten geçiyor dünya. Nefes, solunumdan ayrı değildir. Solunum kimyasal eksenimizdir ve nefesimizi her manipüle edişimizde değişir. Sadece dengeli bir solunumla, kimyasal ekseni sağlıklı akciğerlere sahip olmak mümkündür.’’

Nefesinizi manipüle etmeyin!

Nefesinizle oynadığınızda kimyanızla da oynadığını aktaran Karamehmet, ‘‘Nefesinizi manipüle etmeyin! Nefesinizle oynamaya son verin! Evinizde anbean nefesinizde neler olup bittiğini izleyebileceğiniz bir 'kapnograf ' olmadan nefes teknikleri uygulamayın! Derin nefes almayın! Nefesinizi hiçbir şekilde manipüle etmeyin! Nefesinizi her değiştirdiğinizde solunum kimyasal ekseninizi de değiştiriyorsunuz ki bu değişim akciğerleri ve bağışıklık sistemini zayıflatır’’ ifadelerine yer verdi.


Psikolojinizi rahatlatmak adına uygulanan metotların büyük bir kısmı solunum sisteminizde ne olduğuna bakılmadan öğretildiğini söyleyen Karamehmet, ‘‘Şu an bu tür teknikleri uygulamak fevkalade riskli. Bugünler elbette nefesimiz ile ilgili bilinçlenmek, yanlış bir nefes alışkanlığımız varsa detaylı analizler yaptırarak bu konuda uzman desteği almak çok önemli. Her insanın farklı, kendine has nefes alışkanlıkları vardır’’ dedi.

‘‘Olanı kabul edin’’

Nefesi kontrol ederek veya üzerinde çalışarak öğrenilemeyen bir teknik olduğunu söyleyen Karamehmet, izleyerek bilinçlenebileceğini ifade etti. İzleme yöntemini ise şu şekilde aktaran Karamehmet; ‘‘Havanın beş sayıda içinize dolup, beş sayıda dışarı çıkışını izleyin. Bunun yanı sıra, bilincinizle, limitleyici düşüncelerinizle çalışın, bunun için farklı metotlar öğrenin ve bu durumun faydasını görün. İnsanlığınızla savaşmayı bırakın. Hislerinizi ve kim olduğunuzu kabul edin. Bütün bunlar, doğal nefes almanıza yardımcı olacaktır zaten. Rahatlama ihtiyacınızı bırakın gitsin. Olanı kabul edin’’

Duygularınızla tanışın!

Akciğerinize zarar verme konusunda özenli davranılması gerektiğini aktaran Karamehmet şu altın değerinde önerilerine yer verdi. Kara Mehmet; ‘‘Değişme ve daha iyi hissetmeye duyduğunuz ihtiyaçtan vazgeçin. Kendinizi iyi hissetmek istediğiniz her an, nefesinizi manipüle edersiniz, akciğerlerinizi zayıflamasına yol açarsınız, solunum kimyasal ekseninizi değiştirmiş olursunuz. Kendinizi, duygularınızı ve düşüncelerinizi olduğu gibi kabul edin. Kendinizden kaçmayı bırakın. Deneyimlediğiniz duyguların hepsi, panik, anksiyete, korku, size bir şey öğretmeye çalışıyor. Onlardan kaçtığınız müddetçe öğrenmenizi ve olgunlaşmanızı geciktirirsiniz.’’

Nefes terapisini uygulayan ünlü isimler


Nefes terapisi yapan ünlü isimlerden de bahseden Karamehmet, Çağla Şikel, Elif Gönlüm, Sitare Akdilek, Ayşe Tolga ve Pınar Hotiç gibi ünlü isimlerle nefes terapisi için zaman zaman bir araya gelerek çalışmalar yaptıklarını da aktardı.



zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr