Neden ekmek buzdolabında saklanmamalı?
Yemeklerin olmazsa olmazı ekmek nerede muhafaza edilmeli? Ekmek buzdolabına koyulur mu? En temel ihtiyacımız olan ekmeğe dair tüm bilgileri haberimizden inceleyebilirsiniz...
Özellikle yasakların gelmesiyle birlikte bol bol alınan ekmekleri, bayatlama tehlikesine karşın buzdolabında saklayabiliyoruz. Peki ama ekmekleri buzdolabından saklamak ne kadar doğru, bunun sağlığımıza bir zararı var mı? Gelin bu konuya birlikte bakalım.
Ekmek saklarken yapılan en sık hatalar
Bugüne kadar daha uzun ömürlü olması için ekmekleri hep buzdolabında saklıyordunuz. Ama bunun aslında büyük bir hata olduğunu biliyor muydunuz? Bu içeriğin ardında alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir: Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? >Eğer ekmeklerinizi aldıktan hemen sonra doğrudan buzdolabına kaldırıp orada saklıyorsanız birazdan okuyacaklarınızın ardından bu alışkanlığınızdan derhal vazgeçeceksiniz. Zira ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri ‘retrogradasyon’ ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşanıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. İşte detaylar...
“Moleküller kristalize olursa ne olur ki?” diyenler için hemen açıklayalım: Su molekülleri ekmeği yavaş yavaş terk ediyor ve karbonhidrat molekülleri bir başına kalıyor. İşte bu durum da bize, çok daha hızlı bayatlamış, o ilk alındığındaki lezzetini kaybetmiş ekmekler olarak geri dönüyor. Sözün kısası, ekmeği buzdolabında saklamak hiç de iyi bir alternatif sayılmıyor.
E peki nasıl saklayacağız? Ekmeğin bozulmaması için ne yapabiliriz: Ekmeklerin bozulmaması ve bayatlamaması için ilk alacağınız önlem tabii ki yiyeceğiniz kadar ekmek almak ve taze taze tüketmek tahmin edebileceğiniz gibi. Ama bunu bir türlü yapamıyor, her fırına ya da markete gittiğinizde elinizi bol tutuyorsanız, aldığınız bu ekmekleri temiz, serin bir ortamda hava almayacak şekilde, özel saklama kaplarında saklayabilirsiniz.
“Buzdolabına konmuyorsa nasıl dondurucuya koyulabilir ki?” diyenler olacaktır, buna da hemen açıklık getirelim: Elbette en tercih edilen yöntem bu değil ancak dondurucuya konduğunda ekmeğin içinde yer alan moleküller çok fazla kristalize olma fırsatı bulamadan donar, bu da su moleküllerinin karbonhidrat moleküllerini terk etmesini bir nebze de olsa önler ama tamamen engel olamaz.