Mevsiminde yenen her şey gibi balığın da pek çok faydası vardır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, neden balık tüketmemiz gerektiğini açıkladı.
Sağlıklı yaşamın temelini oluşturan Akdeniz tipi beslenmenin en temel protein kaynağı balık, pek çok faydasıyla hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri haline getirmeliyiz.
Bilindiği gibi balığın kıymeti, bolca omega 3 yağ asitleri (EPA-DHA) içermesinden geliyor. Tabii sadece bu değil; vücudumuzda çok önemli görevleri olan A, D, K ve B vitaminleri ile iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açısından da hayli zengin bir besin. Ancak, adeta bir sağlık deposu olan bu içerik, balığın kendi doğal koşullarında yaşamış olmasıyla da çok yakından ilişkili. Örneğin balık, omega 3'ü deniz yosunlarıyla beslenerek vücuduna katıyor. Bu nedenle balık satın alırken doğal ortamında beslenen deniz balıklarını tercih etmemiz gerekir.
BALIĞI MEVSİMİNDE YİYİN
Mevsiminde düzenli balık yiyerek beyin, kalp-damar ve göz sağlığımızı koruyabilir, bağışıklık sistemimizi ve sinir sistemimizi güçlendirebiliriz. Balığın ayrıca LDL ve trigliserit değerlerini düşürücü etkisi de mevcut. Düzenli balık tüketiminin pek çok kanser türüne karşı koruyuculuğunu gösteren güvenilir çalışmalar olduğunu da hatırlatalım.
HAFTADA 2-3 DEFA TÜKETİN
Güncel araştırma sonuçlarına göre balıktan aldığımız besin değerlerinden maksimum fayda sağlamak için haftada 2-3 defa tüketmemiz öneriliyor. Belki arada bir balıkları kızartarak kaçamak yapabilirsiniz. Ancak bu durumda vücudunuza girecek Omega 3'leri unutun. Balık tüketemediğimiz yaz ayları veya hiç balık tüketemeyen kişiler için Omega 3 yağ asitleri içeren kapsül gibi preperatlar, doktor önerisiyle alınabilir.