Necmettin Erbakan Vefatının 9. Yılında Anıldı
28 haziran 1996 ile 30 haziran 1997 tarihleri arasında başbakanlık görevini üstlenen necmettin erbakan, 29 ekim 1926 senesinde sinop'ta dünyaya geldi.
Ailesi ve eğitimi
Necmettin erbakan, 29 ekim 1926 senesinde sinop'ta dünyaya geldi. babası adana'nın kozan ve saimbeyli bölgesinde uzun zaman süre hakimiyet kuran selçuklu soyu kozanoğullarından, mehmet sabri erbakan'dır
Babasının görevinden ötürü çocukluk hatırları birçok yerde geçen erbakan'ın annesi de, sinop'un tanınmış ailelerinden birinin kızı olan kamer hanım'dır.
Necmettin erbakan, babasının atamasından ötürü kayseri'de başladığı ilkokul eğitimini trabzon'da okul birincisi olarak bitirmiştir. 1937 senesinde ilk tahsilini başarıyla tamamlayan ardından aynı sene istanbul erkek lisesi'nde ortaöğretime başlayan erbakan, istanbul erkek lisesi'ni 1943 yılında birincilikle tamamlamıştır.
Buradan sınavsız geçiş hakkı olmasına rağmen istanbul teknik üniversitesi'ne sınavla giren ve sınav sonucuna göre, doğrudan ikinci sınıftan başlamaya hak kazanan necmettin erbakan, 1948'de mezun olduğu aynı üniversitenin makine fakültesi motorlar kürsüsü'nde asistan olarak görev yapmaya başladı.
Hayatının en önemli dönemi olan 1951'de istanbul teknik üniversitesi tarafından almanya'daki aachen teknik üniversitesine araştırma görevlisi olarak gönderilmesi oldu. alman ordusu için araştırmalarda bulunan dvl araştırma merkezi'nde, biri doktora olmak üzere, üç tez yazan erbakan, bu tezleriyle alman ekonomi bakanlığında dikkatleri üzerine aldı.
Türkiye'de liderlik ettiği ağır sanayi hamlelerini almanya'da yaşadığı zaman diliminde deneyimleyen erbakan, bunu da milli görüş'ün elzem amaçlarından biri olarak belirledi. erbakan, o dönem tanıştığı nermin erbakan ile dünya evine girdi ve nermin ve necmettin erbakan çiftinin evliliğinden çocukları zeynep, elif ve muhammed fatih doğdu.
Siyasi yaşamı
12 ekim 1969'da konya'dan, bağımsız aday olarak seçime katılmasının ardından üç milletvekili seçilebilecek oyu alarak seçildi. konya milletvekili olan erbakan, bunun ardından uzun süre geçmeden 24 ocak 1970'te, 17 arkadaşıyla milli görüş hareketinin peyda olmasını sağlayacak ilk parti olan milli nizam partisinin kuruculuğunu üstlendi.
12 mart muhtırası'nın ardından nisan ayında "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" düşüncesiyle milli nizam partisi kapatıldı. ardından erbakan, arkadaşlarıyla 11 ekim 1972'de milli selamet partisini (msp) kurdu. parti, 1973'teki seçimde 48 milletvekilliği ve 3 senatörlük kazanarak 51 parlamenterle meclise katılmaya hak kazandı.
Erbakan darbenin ardından izmir'de uzun bir zaman gözaltında tutulduktan sonra tutuklanarak 9 ay cezaevinde yattı. erbakan, ceza süresi dolduktan sonra refah partisi'ni kurdu. refah partisi, 1995'teki genel seçimlerde yüzde 21,7 oy oranıyla sandıkta galibiyet sağladı. bunun sonucu olarak erbakan, meclise konya milletvekili olarak girdi.
20 ekim 1991 seçimlerinde refah partisi birinci parti oldu. necmettin erbakan, konya'dan yeniden milletvekili seçildi.
Erbakan 54. hükümet'te başbakanlık yaptı. hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı demirel'den alan erbakan, tansu çiller'in genel başkanlığı'ndaki doğru yol partisi ile 54. hükümeti kurarak, 28 haziran 1996'da başbakanlık görevini üstlendi.
30 haziran 1997'de koalisyon ortağı doğru yol partisinin protokol gereği başbakanlık koltuğunu alması için necmettin erbakan, cumhurbaşkanı süleyman demirel'e istifasını bildirdi.
28 şubat süreci
Medya aracılığıyla 54. hükümet'in çalışmalarına yönelik başlatılan algı yönetimi, 28 şubat sürecinin başlangıcınnı oluşturdu. 28 şubat sürecinde bazı üniversiteler, iş dünyası ve sendikalar da erbakan siyasetine karşı çıkmaya başladı. erbakan'ın mısır ziyaretindeki bayrak krizi, libya ziyaretinde kaddafi'nin açıklamaları da yine erbakan aleyhinde rol aldı. günlerce kamuoyunun gündeminden çıkmayan bu propagandalar sonucunda, 28 şubat 1997'de adına post-modern darbe de denilen müdahale yapıldı.
Başbakan erbakan'ın o gece ulusa seslenmek için hazırlık yaptırdığı, milli güvenlik kurulu toplantısından geç saatte "gergin ve üzgün" geldiği için bu yayının iptal edildiği sonradan anlaşıldı.
Anayasa mahkemesinde görülen refah partisinin kapatılması davası 16 ocak 1998'de karara bağlandı. refah partisinin kapatılmasına ve aralarında necmettin erbakan'ın da bulunduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesi kararlaştırıldı. erbakan, 5 yıllık siyaset yasağının sona ermesinden sonra mayıs 2003'te saadet partisi genel başkanı oldu.
17 ekim 2010'da yapılan saadet partisi olağanüstü büyük kongresinde yeniden genel başkan olan erbakan, 28 şubat post-modern darbenin yıl dönümü arifesinde solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle 27 şubat 2011'de vefat etti.