03.04.2020-16:28 (Son Güncelleme:03.01.2022-11:21)

Ne Zaman Emekli Olurum?

Çalışma hayatının belirli sebeplerle noktalanması sonucu vatandaşlık hakkı olan emeklilik her yaştan insanın merak ettiği bir konu. Vatandaşlar, emeklilik hesabını araştırıyor. Peki, emeklilik yaşı nasıl hesaplanır, prim nasıl öğrenilir?

Emekli olmak için kanunlar ışığında yapılan düzenlemelere göre hareket etmek gerekir. Çünkü sigortanızın başladığı tarihe, sizin yaşınıza ve bağlı olduğunuz kanuna göre değişmekle birlikte herkes için farklı bir emeklilikten bahsetmek mümkün. Konuyla alakalı net bilgi almak için ise başvurulacak resmi kurum öncelikli olarak SGK veya Bağkur olarak değerlendirilebilir. Peki, bireysel olarak emekliliğinize bağlı durumları nasıl öğrenebilirsiniz? İşte detaylar…

E-DEVLET ARACILIĞIYLA ÖĞRENME

Yatırdığınız primleri ve ne zaman emekli olacağınızı bilmek istediğinizde e-devlet kapısına başvurabilirsiniz. Neredeyse resmi işlemlerin tamamına yakınına izin veren, hayatımızı kolaylaştıran bu online uygulama, sigorta konusunda da vatandaşların yardımına koşuyor.

Bu sistem, yatırılan primleriniz, kurumlar veya toplam gününüz hakkında net bilgi verir. Üstelik barkodu olduğundan dolayı resmi belge olarak da geçerlidir. E-devlet üzerinde SGK kurumundan “ne zaman emekli olurum” sekmesine tıkladığınızda menü sizi yönlendirir.

RESMİ KURUMDAN ÖĞRENME

Resmi kurumdan yazı almadan içi rahat etmeyenler için ise başvurulacak kurum bağlı oldukları sigorta türüne göre SGK veya Bağkur'dur. Emekli olmak için seçtiğiniz veya bağlı olduğunuz kurumun herhangi bir şubesine başvuru yaparak kolaylıkla zaman ve prim detaylarınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz yasaya göre size emeklilik ve yaş kriteriniz hakkında da bilgi verilir.


BİREYSEL HESAPLAMA

Resmi verilere göre emeklilik için üç koşul gerekiyor. Bunlar;

- Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

- Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.

- Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

Prim sayısı ve miktarı, sigorta girişi, yaş gibi birçok faktöre bağlı olan emeklilikte bağlı olduğunuz kurum, kanun ve şartlar belirleyici oluyor. Buna göre bazı bireysel hesaplara göre emeklilik yaşınız şöyle çıkıyor;

-- 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

-- 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

-- 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

-- 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

-- 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

-- 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

-- 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

SGK EMEKLİLİK ŞARTLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK'dan emekli olabilmek için bazı şartların sağlanmış olması gerekiyor:

- SGK kurumuna göre emekli olmak için en önemli şart, belirli bir süre sigortalı olarak çalışmak. İşe giriş tarihinin çok önemli olduğu bu noktada erken girişli olanlar avantaj elde ediyor. Ayrıca cinsiyete göre de emeklilik yaşı değişiyor.

- Sosyal Güvenlik Kurumu SGK'ya emeklilik primlerinin ödenmiş olması gerekiyor. Primler tamamlandığında ve diğer şartlar sağlandığında emekli olunabiliyor.

- Aktif çalışmanın ardından prim ödemeleriniz bitse de emeklilik yaşını tamamlamanız gerekiyor. Yaşınız geldiğinde emekli olabiliyorsunuz. Bu sebeple herkes tarafından merak edilen "Kaç yaşında emekli olurum" sorusu da gündeme geliyor. Emeklilik yaşı, kadın ile erkek çalışana göre değişiyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr