NATO'dan Çarpıcı Çin Açıklaması: 'Çin'in Yükselişine Birlikte Cevap Vermeye İhtiyacımız Var'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile ABD gibi bir takım NATO ortaklarının Afganistan'daki havaalanı benzeri önemli altyapıların sürdürülebilir olması adına direkt diyalog halinde olduklarını dile getirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'de öğleden sonra gerçekleştirilen NATO Zirvesi için NATO karargahına gelişinde açıklamalarda bulundu.
'Bugün transatlantik ilişkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz' ifadelerini kullanan Jens Stoltenberg, NATO Zirvesi'nde liderlerin pek çok meseleyi değerlendireceklerini, bunlar içinde Rusya ile Çin'in de olduğunu dile getirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:
''Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan beri en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek.''
Çin meselesinde de değinin Stoltenberg, "Çin ile fırsatlar var. Çin ile iklim değişikliği ve silahların kontrolü konusunda çalışmalıyız. Ancak Çin'in askeri güçlenmesi, artan etkisi ve zorlayıcı tavırları da güvenliğimiz bakımından bazı sınamaları ortaya koyuyor. Bunlara İttifak olarak birlikte eğilmeliyiz." dedi.
TÜRKİYE VE ABD GİBİ ÜLKELER AFGANİSTAN İÇİN DİYALOG İÇİNDE
Jens Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki misyonunu tamamlandırma kararı ile alakalı bir soru üzerine, Afganları desteklemeyi sürdüreceklerini, Afgan güvenlik kuvvetlerine mali desteğin devam edeceğini belirtti.
Afgan güvenlik kuvvetlerinin ülke dışında eğitimi üzerinde faaliyet yürüttüklerini belirten Jens Stoltenberg, açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:
'Havaalanı dahil kritik altyapıların nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda da çalışıyoruz. NATO destek sağlamayı planlıyor. Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli.'
Jens Stoltenberg, liderlerin NATO 2030 gündemini de bugün düzenlenen toplantıda onay verileceğini belirterek bu durumun kolektif savunmanın kuvvetlendirilmesi, direncin güçlendirilmesi ve NATO'nun teknolojisinin daha iyiye taşınmasını içerdiğini dile getirdi.
NATO tarihinde ilk defa "iklim değişikliği ve güvenlik" meselesinin bir zirvede değerlendirileceğini belirten Stoltenberg, savunma masraflarındaki artışın devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Jens Stoltenberg, açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:
''Bugün alacağımız kararlarla güçlü bir birlik ve kararlılık mesajı vereceğimize, NATO'yu küresel rekabet ortamında daha güçlü yapacağımıza inanıyorum.''