NATO nedir, ne zaman kuruldu? 2024 NATO’ya hangi ülkeler üye, amacı nedir?
İsveç’in, Türkiye’nin onayı sonrasında NATO’ya katılmasının ardından NATO hakkında yapılan araştırmalar arttı. NATO’nun ne zaman kurulduğu, hangi ülkelerin üye olduğu ve amacının ne olduğu gibi sorular merak ediliyor. İşte konu hakkında merak edilenler…
İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa’nın da aralarında yer aldığı 12 ülke tarafından kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) üyeleri arasında son olarak İsveç’in de yer alması sonrası NATO’nun tarihçesi hakkındaki detaylar merak edildi. Peki NATO Nedir, ne zaman kuruldu? 2024 NATO’ya hangi ülkeler üye, amacı nedir?
NATO nedir, ne zaman kuruldu?
NATO, 1949 yılında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa gibi 12 ülkenin katılımıyla kuruldu. Temel amacı Sovyetler Birliği'ne karşı bir savunma bloku oluşturmaktı. NATO, bir üye ülkenin saldırıya uğraması durumunda diğer üyelerin savunma için yardım etme prensibine dayanmaktadır.
NATO'nun kendi bağımsız bir ordusu bulunmamakla birlikte, üye ülkeler birlikte askeri eylemler gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca, üye ülkeler arasında askeri planlama koordinasyonu ve ortak tatbikatlar düzenleme yeteneği bulunmaktadır. NATO, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinin, "müttefiklerin güvenliğine yönelik en kayda değer ve doğrudan tehdit" olduğunu açıklamıştır.
2024 NATO’ya hangi ülkeler üye?
NATO'nun Avrupa ve Kuzey Amerika'da toplamda 31 üyesi bulunmaktadır ve İsveç'in de resmi katılımıyla bu sayı 32'ye yükselecektir. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Doğu Avrupa ülkeleri Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya, Litvanya, Letonya ve Estonya da NATO'ya üye olmuştur. Alfabetik sıraya göre sıralandığında NATO üyesi ülkeler şunlardır:
ABD, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan.