10.03.2022-16:05 (Son Güncelleme:10.03.2022-16:05)

Türkiye’de eğitim sisteminin işleyişi bakımından önemli bir fonksiyon icra eden eğitim müfettişliği, kamuda öğretmenlik yapanlarca rağbet gören meslek dallarının başında geliyor. Bir ara Eğitim Müfettişliği mesleği kaldırılmıştı. Ancak yeniden işler hale getirildi.

1

Müfettişlik Sınavını Katılma Şartları Nelerdir?


Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Eğitim Müfettişliği Yazılı Sınavı’nın şartları belirlendi. Açıklamada, sınava girme koşulları şöyle sıralandı: "KPSS puan türü ya da türleri, Puan sıralamasına göre çağrılacak aday sayısı, Atama alanları, Başvuru tarihleri ve yeri, Sınav tarihi ve yeri, Başvuruda istenecek belgeler ile atama yapılacak kadro sayısı ve diğer hususlar, ilk başvuru tarihinden en az otuz gün önce duyurulması beklenecek.

2

Öğretmen nasıl müfettiş olabilir?


Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı yeni düzenleme ile birlikte öğretmenlerin Eğitim Müfettişi olma koşulları da yenilendi. Daha önce yukarıda ismini zikrettiğimiz fakülte mezunlarına açık olan müfettişlik kadrosu, 35 yaşını aşmamış, ve 8 yıllık öğretmenlik yapmış Milli Eğitim kadrosundaki öğretmenler de Eğitim Müfettişliği sınavına başvurabilirler.

3

Müfettiş Olmak İçin Olması Gereken Özellikler Nelerdir?


Oldukça önemli bir meslek dalı olan Eğitim Müfettişliği yapabilmek için sınavlarda başarı veya üstün başarı göstermek yetmiyor. Çünkü eğitim, bir ülkenin geleceğini belirleyen bir alandır. Eğitim sistemi ülkede yarın söz sahibi olacak yurttaşları yetiştiren, hayata hazırlayan bir sistemdir. Dolayısıyla bu sistemin sağlıklı ve eksiksiz işleyebilmesi için teftiş kadrosunun oldukça verimli ve toplumun reflekslerini bilen biri olması gerekiyor. Özellikle Sosyal bir birey olmalı. Bu özelliğini bilimsel temellere oturtmak için Sosyal Bilimler konusunda bilgi ve başarı sahibi olmalı. Hayatın bir diğer vazgeçilmez temeli olan sayısal bilimler konusunda da bilgi sahibi ve yetenekli olması gerekiyor.

4


Teftiş gibi önemli bir meslek alanında Analitik olmazsa olmazlardandır. Eğitim Müfettişinin analitik zekâya sahip olmasına azami düzeyde dikkat edilir. Zaten mesleği gereği detaylı araştırma ve inceleme özelliklerine sahip olması gerekiyor. Ayrıca iyi bir insan olmanın vazgeçilmezi olan dürüstlük, objektiflik, kararlılık ve cesaret de önemli belirleyici etkenlerdendir. Her türlü iklim koşullarında çalışabilecek olması da ayrıca aranan bir diğer özelliktir. Bu özelliklerle ilgili mülakat sınavında çok ciddi sorularla karşılaşılacağını şimdiden söylemek gerekiyor. Yeni bir Eğitim Müfettişi adayının sadece pozitif bilimleri bilmesi yetmiyor. Az önce yukarıda belirttiğimiz konularda da çok iyi olması lazım.

5

6

Milli Eğitim müfettişi ne iş yapar?


Maarif müfettişi olarak da adlandırılan Eğitim Müfettişliği, görevlendirildikleri yarlarda il Milli Eğitim müdürlüklerine bağlı olarak görevlerini icra ederler. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürü’nün verdiği teftiş görevlerini de yerine getirmek zorundadırlar. Ancak Eğitim müfettişlerinin Ankara’da bulunan Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı olduklarını hemen hatırlatalım. Müfettişler, görevlendirme ile il müdürlüklerinde çalışırlar.

7

8

Milli Eğitim müfettişi Maaşı Ne Kadardır?


Milli eğitim sisteminin aksaksız çalışması için görev ifa eden Eğitim, diğer adıyla Maarif müfettişlerinin maaşları diğer kadrolara nazaran iyi düzeydedir. 2022 yılı tahmini bir Maarif Müfettişi maaşı 12 Bin Tl civarındadır.

9

Müfettiş olmak için hangi sınavlara girilir?


Eğitim Müfettişlerinin sınavları oldukça farklıdır. Diğer kamu kurumları KPSS P3 sınav notuna göre personel alırken, Eğitim Müfettişliği sınavları farklıdır. A grubu oturumlara girme şartı ile hesaplanan KPSS P37, KPPS P5, KPSS P4 gibi puan türleri ile müfettiş ve müfettiş yardımcılıkları kadrolarına personel alınır.

Nasıl Eğitim Müfettişi Olunur?
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR