NASA'dan ayrılıp Türkiye'ye dönen astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, üniversitede ders vermeye başladı!
Türkiye uzay yolculuğunda dair çalışmalarına devam ediyor. Bu yıl Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı’nın uzay ziyaretinde yaptığı deneylerin ülkemiz adına bir eşik değeri geçilmiş anlamına geliyor. Uzay alanındaki çalışmalarla Türkiye’nin göğsünü kabartan bilim insanı Dr. Umut Yıldız, NASA'dan ayrılıp ABD'den Türkiye'ye döndü ve ODTÜ'de "uzay teknolojileri" konusunda dersler vermeye başladı. Yoğun talep var!
AA’dan aktarılan bilgilere göre, bilim insanı Umut Yıldız, Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ Fizik Bölümünden teklif aldığını, bunun üzerine Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) üniversiteler dışında çalışan doktora derecesine sahip araştırmacılara ilişkin ek-46 adı verilen düzenlemesi kapsamında ders vermeye başladığını söyledi.
NASA’daki tecrübeleri ODTÜ’lü öğrencilere aktaracak!
ODTÜ'de öğrencilerle buluşmaktan son derece mutu olduğunu ve inanılmaz heyecan duyduğunu dile getiren Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Dersimin içeriği uzay teknolojileri ve enstrümanlar. Derslerimde uzaya gönderilen ve gönderilecek tüm araçların nasıl planlandığını öğrencilerle beraber tartışacağız. Belki birlikte yeni bir uzay görevi de oluşturabiliriz. İnanıyorum ki ODTÜ'deki öğrencilerle çok güzel projeler geliştireceğiz. NASA'da ve diğer kuruluşlarda uzay alanında edindiğim tecrübeleri öğrencilere aktarmayı çok istiyordum. Buradaki öğrencilerin uzay konusunda çok heyecanlı olması ve gelecekte bu alanda kariyer yapmak istemeleri beni çok mutlu etti. Umuyorum daha fazla öğrenciye ulaşırız ve uzayla alakalı çok daha güzel bir geleceği hep beraber kurarız."
‘‘Öğrenciler ders dışında projeler geliştirmeli!’’
Yıldız, ayrıca öğrenciler hakkında bir öneride bulunarak, üniversite öğrencilerinin sadece derse girip çıkmalarının yanında kulüplerde farklı projeleri hayata geçirmelerini yıllardır vurguladığını belirtirken, öğrencilerin kendi inisiyatiflerini alarak, projelerde ayrıntılı olarak çalışıp bir şeyler yaptığında farkların oluşabileceğini söyleyen Yıldız, "ODTÜ'de pek çok öğrenci kulübü var, bu kulüplere zaman içerisinde elimden gelen destekler olursa bunu da vermeyi çok isterim. Uzay misyonları için üniversitelerden çok daha farklı bilim projeleri ortaya çıkar" dedi.
‘‘Umarım uzaya daha fazla insan götürürüz!’’
Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın uzayda yaptığı deneylerle ilgili değerlendirmesi hakkında görüşlerine başvurulan Yıldız, şöyle konuştu: "13 deneyi öneren üniversite hocalarımız, deney sonuçlarına göre makalelerini yazacaklar ve bilime katkıda bulunacaklar. Gelecekteki insanlı uzay misyonları için de umarım ODTÜ'den ve Türkiye'nin diğer üniversitelerinden çok daha farklı bilim projeleri ortaya çıkar ve bundan sonra uzaya daha fazla insan götürmemiz için bir motivasyon olur."
‘‘Artık hep beraberiz’’
ODTÜ bünyesindeki Uzay Takımı öğrencileri ise NASA'nın desteklediği model uydu yarışması CanSat'a hazırlanan öğrencilerin daveti üzerine Yıldız, "Yarışmayı biliyorum, takımada gelirim, artık beraberiz. Kulüplerdeki öğrencilerimin projeleri için elimden geleni yapmaya çalışırım’’ şeklinde konuştu.
‘‘Birlikte bir projede çalışmayı çok isterim"
ODTÜ’de Fizik bölümü birinci sınıf öğrencisi Ömer Faruk Altan ise Umut Yıldız'ı fizik ve bilimle ilgilenen her öğrenci gibi kendisinin de lise yıllarından itibaren internet üzerinden yakından takip ettiğini belirterek, şu yorumda bulundu:"İnternet sayesinde bilim iletişimi çok gelişti. Hatta fizik okumamda Umut hocanın etkisi olmuştur. Umut hocamızın prestijli üniversitemiz ODTÜ'de ders vermesinden çok mutluyuz. Derse kayıt oldum, hatta bir-iki saat önceden derse geldim ve bekledim. Onunla tanışmak bile yeterli, ondan bir şeyler öğrenmeyi, birlikte bir projede çalışmayı çok isterim."
‘‘Hocamızın sayesinde umarım yeni Umut hocalar çıkar’’
Ders öncesi öğrencilerin görüşlerine yer verilmeye devam edenlerden birisi de Bilgisayar mühendisliği bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Mustafa Berentürk de derse kayıt olmadığını, sadece dinlemeye geldiğini söyleyerek, "Umut hocanın ODTÜ'ye geldiğini herkes biliyor artık. Daha önce fizik yazmayı düşünüyordum, konferanslarına gittiğim Umut hocanın ODTÜ'ye gelmesinden çok mutluyum. Umarım sayesinde yeni Umut hocalar çıkar’’ görüşünü ifade etti.