Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, >nakdi ücret desteği hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalara göre >nakdi ücret desteği ile istihdama dönüş ve artı istihdam teşviklerinin tutarında artış yaşandı.
Peki nakdi ücret desteği nedir? Nakdi ücret desteği ne demek? 2021 yılı nakdi ücret desteği ne kadar?
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR, NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ KİMLERE VERİLİR?
Bakan Selçuk'un açıklamalarının ardından vatandaşlar nakdi ücret desteği hakkında araştırmalara başladı. Nakdi Ücret Desteği başvuru şartları ve kime verilir sorularını sizin için yanıtladık.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?
Nakdi ücret desteği, Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla, 4447 sayılı Kanunun geçici 24. maddesi kapsamındaki kişilere ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için İşsizlik Sigortası Fonundan yapılan ödemedir. Nakdi ücret desteği İŞKUR tarafından yapılmaktadır.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ BAŞVURU KOŞULLARI NEDİR?
Pandemi döneminde verilen kısa çalışma ödeneğinin ardından Nakdi ücret desteği kimlere verilir ve nakdi Ücret Desteği başvuru için gerekenler merak edilmeye başlandı.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ KİME VERİLİR?
a) Ücretsiz izne ayrılanlar için,
17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılmak,
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak,
-Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak,
SGK’ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olmak,
b) İş akdi feshedilenler için
15/3/2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51’inci maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve yine aynı Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanmamak,
Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak
Şartlarının oluşması gerekmektedir.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREYE, NASIL YAPILIR?
Nakdi ücret desteği başvurusu ‘https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi’ üzerinden yapılır ve vatandaş bu sistem sayesinde ücretsiz izin hakkını ve Nakdi Ücret Desteği alıp alamayacağı hakkında merak ettiği soruların yanıtını bulabilir. İş veren tarafından ücretsiz izne ayrılan çalışanın aylık bildirimleri her ayın 3'üne kadar bildirilmeli. Nakdi ücret başvurusu kişi tarafından değil iş verenin başvurusu sonucu gerçekleşir.
SGK'nın resmi sitesinden başvurular yapılırken ekranda ücretsiz izne ayrılan çalışanın bilgileri yer almaktadır. İş verenin çalışan hakkındaki T.C. kimlik numarası, IBAN, ücretsiz izin gün sayısı, işçi ve işverenin cep telefonu numarasını eksiksiz bir şekilde doldurması gerekmektedir.
>NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ 2021 NE KADAR?
Nakdi ücret desteği hakkında açıklamalarda bulunan bakan Selçuk, 'Ücretsiz izne ayrılan çalışanlarımız için sunduğumuz nakdi ücret desteğimizi 2021 yılı Ocak döneminden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 21,56 artışla ödeyeceğiz' açıklamasında bulundu.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NASIL HESAPLANIYOR?
Belirtilen şartları karşılayan herkesin damga vergisinin düşülmesinin ardından ödemeye almaya başlayacağı gün sayısının çarpımı sonucunda ücret belli olur.