03.07.2020-15:42 (Son Güncelleme:03.07.2020-15:39)

Mustafa Kemal Atatürk Hakkında Bilgi

Mustafa Kemal Atatürk kimdir? Mustafa Kemal Atatürk nerede ve ne zaman doğdu? İşte Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili tüm detaylar...

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Türkiye Devleti’nin ilk Cumhurbaşkanı ve tüm dünyada yaptıkları ve söyledikleri hala anılan ve örnek alınan büyük bir liderdir. Tarihte benzerine rastlanmayan büyük başarılara imza atmış, Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesini muhteşem bir biçimde yürütmüş, tarihin seyrini değiştirmiş ve bir ulusun özgürlüğünü temin etmiştir.

Atatürk’ün Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi ise Zübeyde Hanım’dır. Doğduğu gün Rumi Takvim kullanılıyor olması sebebiyle tam olarak bilinmese de, Miladi takvime göre 4 Ocak olduğu tahmin edilmektedir.

İlkokulu Selanik’teki Şemsi Efendi Mektebi, ortaokulu ise Selanik Askeri Rüştiyesi’nde tamamlamıştır. Lise öğrenimini ise Manastır Askeri İdadisi’nde bitirmiştir. 1899’da İstanbul Harbiye Mektebi’ne başlamış, 1902 yılında buradan Piyade Teğmeni’ rütbesi almıştır. Hemen Harp Akademisi’ne devam eden Mustafa Kemal Atatürk buradan da ‘Kurmay Yüzbaşı’ rütbesi ile 1905’te mezun olmuştur. Aynı sene Şam’da beşinci ve 1907’de Makedonya’da üçüncü orduda görev almıştır.

19 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul’daki Hareket Ordusu’nda Kurmay Başkanı olarak hizmet vermiş, 1911’de İtalyanlarla olan Trablusgarp Savaşı’nda bir grup arkadaşıyla yer almıştır.

1912’de Balkan Savaşı’nda, Edirne ve Dimetoka’nın geri alınmasında büyük rol oynamıştır.

Siyasi Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk, 1915 yılında patlak veren ve Osmanlı’nın da katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda 19. Tümen Komutanı olarak görevlendirilmiş ve bu savaşta tarihin en önemli zaferlerinden birini elde etmiştir. Gelibolu Yarımadası’nda Arıburnu’na çıkartma yapan İngiliz ve Fransız ordularını, büyük bir özveri ile savaşarak bozguna uğratmış ve ’Çanakkale Geçilmez’ sözünün de doğmasını sağlayan bir kahramanlık destanı yazmıştır.

Bu savaş sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum’ cümlesi ile, büyük zorluklar içerisindeki Osmanlı ordusu şahlanarak Çanakkale Cephesi’nde imrenilen bir zafere imza atmıştır. Bu savaş sonrası Mustafa Kemal Atatürk, ‘Anafartalar Kahramanı’ olarak anılmaya başlamıştır.

Atatürk bu zaferin ardından 1916’da Doğu Cephesi Kolordu Komutanı olmuş ve generalliğe yükselmiş, 1917’de 7. Ordu Komutanlığı’na atanmıştır. Bu görevlerinde de pek çok başarı elde etmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunda Osmanlı’nın yenilmesi ve Mondros Ateşkes Antlaşması ile topraklarının parçalanması ve bölüşülmesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesini başlatmıştır.

19 mayıs 1919’da Samsun’a giden Mustafa Kemal Atatürk, sonrasında yayımladığı Amasya Genelgesi ve gerçekleştirdiği Erzurum ve Sivas kongreleri ile bağımsızlığa giden yolları belirlemiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurucusu, ilk meclis ve hükümet başkanıdır.23 Nisan 1920’de Ankara’da açılan mecliste, halkın her kesiminden üyeler ile birlikte, Kurtuluş Savaşı’nın zafer ile sonuçlanması için pek çok yasa ve öneri üzerinde çalışmıştır.

15 Mayıs 1919’da İzmir’de Yunan işgali ile başlayan Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiştir. 1920’de işgalci devletler arasında imzalanan Sevr Antlaşması’nı hükümsüz kılmış ve bağımsızlık mücadelesini gerçekleştirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, ilk düzenli orduyu kurmuş, bu ordu ile sağladığı bütünlük ile Türk Milleti’nin zafere ulaşmasını sağlamıştır.

Zaferle sonuçlanan bu eşsiz mücadele sonrası hilafet ve saltanatı kaldırmış, Osmanlı İmparatorluğu yönetimi ile olan tüm bağları koparmış ve yönetim şekli olarak Cumhuriyet’i getirmiştir. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in kabulüyle devletin ilk cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır.

Cumhuriyet’in kurulmasından sonra, yaptığı devrimler ile çağdaş bir toplum yaratmış, tüm dünyayı kendine hayran bırakmıştır.

10 Kasım 1938’de siroz hastalığına yenik düşerek hayatını kaybeden ulu önderin naaşı, şu anda Ankara’da, Anıtkabir’de muhafaza edilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı, tüm ulusta derin bir üzüntü ve yas ile, kendisinin ölüm saati olan 09.05’te bir dakikalık saygı duruşu eşliğinde anılmaktadır.

Devrimleri

1- Siyasi Devrimler

- Saltanatın Kaldırılması

- Cumhuriyetin İlanı

- Halifeliğin Kaldırılması

2- Toplumsal Devrimler

- Kadınlara erkeklerle eşit haklar verilmesi / Seçme ve seçilme hakkı tanınması

- Şapka ve kıyafet devrimi

- Tekke zâviye ve türbelerin kapatılması

- Soyadı kanunu

Haber365
bilgi@haber365.com.tr