25.10.2024-14:05 (Son Güncelleme:25.10.2024-14:05)

Muş'ta Göçerler Kış İçin Dönüş Yolculuğuna Çıktı

Muş'taki göçerler, kışın daha sıcak bölgeleri tercih ederek dönüş yolculuğuna başladı.

Muş'ta Göçerlerin Kış Dönüşü

Muş'ta, soğuyan hava şartlarıyla birlikte yaz boyunca serin yaylalarda yaşayan göçerler, kışın daha sıcak iklimler için geri dönüş yolculuklarına başladı.

Yaylalardan Dönüş Zamanı

Siirt ve Mardin gibi illerden gelen göçerler, yaz döneminde hayvancılık faaliyetleri için bulundukları Muş yaylalarındaki konaklama sürelerini tamamladı. Yaklaşık 5 ay süren bu süreçte, göçerler çadırlarını toplayarak memleketlerine doğru hareket etti.

Göçerlerin Yolculuk Süreci

Göçerlerden Sinan Koç, seyahatlerinin yaklaşık 40 gün süreceğini belirtti. Havanın serinliği nedeniyle her yıl bu yaylalara geldiklerini anlatan Koç, "Yaylalar çok bereketli. Süt verimi ve hayvanların sağlığı burada daha iyi. 1200 koyunla dönüş yolculuğumuza başladık," dedi.

Peynir ve Süt Üretimi

Bir diğer göçer olan Behçet Çelik ise, "Buranın iklimi daha güzel. Süt ve peynir üretimimiz daha iyi oluyor. Şu an havalar soğudu, dönüşe geçiyoruz. Günde yaklaşık 8 kilometre yürüyoruz," şeklinde konuştu.

Batman, Siirt ve Mardin'den gelerek yaz boyunca havanın serin olduğu illerdeki yaylalarda konaklayan göçerler, kışın daha sıcak geçtiği illere dönmeye başladı. Yaz döneminde hayvancılık için elverişli koşullar taşıyan Muş'a gelen göçerler, soğuk havanın etkisini artırmasıyla yaylalardaki konaklama sürelerini tamamladı. Yaklaşık 5 ay kaldıkları yaylalarda çadırlarını toplayan göçerler, memleketlerine doğru yola çıktı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr