03.10.2024-14:17 (Son Güncelleme:03.10.2024-14:17)

Muş’ta Geleneksel Ceviz Hasadı Festivali Başladı

Muş'un Yücetepe köyünde geleneksel yöntemlerle ceviz hasadı 5 bin ağaçta başlamış durumda. 109 yıllık geleneğin devamı sürüyor.

Muş’ta Geleneksel Ceviz Hasadı Festivali Başladı

Muş'un Yücetepe köyü, cevizin en çok üretildiği bölgelerden biri olarak biliniyor. Bu yıl, yaklaşık 5 bin ağaçta ceviz hasadı başladı. Yücetepe, kente 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Geleneksel Yöntemlerle Hasat

Yıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle ceviz toplayan köylüler, muhtarın cami hoparlöründen yaptığı duyuru sonrası bir araya geliyor. Toplu olarak 5 kilometre mesafedeki vadiye inerek ceviz toplamaya başlıyorlar.

Hasadın Sevinci

Köylüler, yüksek yamaçlarda bulunan 5 bin ağaçtan tek tek toplanan cevizleri çuvallara dolduruyor. Topladıkları cevizlerin bir kısmı satılırken, diğer kısmı kış aylarında tüketilmek üzere saklanıyor.

Yılların Geleneksel Kutlaması

Yücetepe köyünde ceviz hasadının her yıl bir festival havasında geçtiğini belirten köylülerden Vahdettin Akçan, "Ceviz hasadı yaklaşık 10 gün sürüyor. Herkes yılın bu döneminde heyecanla bu anı bekliyor. Cevizlerimiz traktör ve atlarla taşınıyor ve herkese eşit dağıtılıyor," dedi.

Uzun Yıllara Dayanan Geleneğe Sahip Çıkıyorlar

Köylülerden Ramazan Yıldırım, "Bu gelenek 109 yıldır sürüyor. Herkes bu uygulamadan memnun. Muhtar, belirli bir gün seçiyor ve köylülerle birlikte ceviz topluyoruz. Bu ay adeta bir festival havasında geçiyor," şeklinde konuştu.

Meşakkatli Ceviz Toplama Süreci

Ailesiyle birlikte ceviz toplayan Sevgi Akçan, sürecin çok meşakkatli olduğuna dikkat çekerek, "Dik yamaçlarda yürümek oldukça zor. Geçen yıllarda ağaçtan düşüp ölenler de oldu. Bu alan, köyün ortak ceviz bahçesi; herkes istediği gibi toplayabiliyor," ifadelerini kullandı.

Muş'ta cevizin en çok yetiştirildiği köylerden Yücetepe'de, yaklaşık 5 bin ağaçta hasat başladı. Kente 30 kilometre uzaklıktaki Yücetepe köyündeki vatandaşlar, yıllardır geleneksel yöntemlerle ceviz hasadı yapıyor. Muhtarın cami hoparlöründen duyuru yapmasıyla bir araya gelen köylüler, 5 kilometre mesafedeki vadiye gelerek ceviz topluyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr