19.06.2021-11:07 (Son Güncelleme:19.06.2021-11:53)

Müsilaj Fırsata Dönebilir mi? Gübre Yapımında Kullanılacak

Marmara Denizi’nden farklı denizlere açılarak büyümeye devam eden müsilaj (deniz salyası) problemi Türkiye’nin başını ağrıtmaya devam ediyor.

Günlerdir gündemden düşmeyen müsilaj temizliğinden güzel haberler de gelmeye başladı. Tüm Türkiye'nin tek yürek olduğu temizlik seferliğinde her gün binlerce metre küp müsilajlar temizleniyor. Ayrıca, bir Ar-Ge firması sahibi müsilajın gübreye çevrilmesiyle avantaj elde edilebileceğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı önemli açıklama da Marmara Denizi’nin 10 gün öncesinden daha temiz olduğunu ifade etti.

Marmara Denizi'nin diğer denizlere göre daha fazla ısındığını belirten ve dikkatle altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplanan müsilaj miktarını da açıkladı.

255 NOKTADA MÜSİLAJ TOPLANIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,; 'Marmara’nın kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz. 255 noktada müsilaj toplanıyor. Şu ana kadar da 3 bin 580 metreküp müsilaj temizlendi. 1550 arkadaşımız çalışıyor.' diye konuşmalarına devam etti.

‘MÜSİLAJI ATACAK YER YOK’

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir; ‘Lodos estiğinde İstanbul sahilleri rahatlıkla kumsalına bu müsilajı atabilirdi ama şimdi müsilajı atacak yer yok. Sahillerin oluşturulması ve deniz çalışmalarının yapılması gerekiyor.’

Kentleşmenin, artan betonlaşmanın ve insan gücünün denetlenememesinin deniz salyasını beraberinde getirdiğini dile getiren Özdemir; ‘Tekirdağ sahillerinden Kocaeli sahillerine kadar kıyıda bir tahribat var. Denizin doldurularak gezi alanlarının yapılması, yolların yapılması ve sahillerin yok edilmesi önem arz ediyor. Bunu deniz fiziksel olarak da temizleyebilir. İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin hâkim rüzgârı kuzeyli rüzgârlar ve lodos. Lodos estiğinde İstanbul sahilleri rahatlıkla kumsalına bu müsilajı atabilirdi ama şimdi müsilajı atacak yer yok. Kumsal olmadığı için dalga vuruyor ama geri getiriyor. Marinalarda dolaşım olmadığı için maalesef müsilajın çoğalması söz konusu oldu’ şeklinde konuştu.

ATMAK YERİNE GÜBREYE DÖNÜŞTÜRMEK FIRSAT OLABİLİR!

Marmara Denizi'nde görülen müsilajla ilgili kurumlar bir araya gelerek seferberlik ilân ederken, Balıkesir’in Edremit ilçesinde AR-GE firması sahibi Faruk Durukan yaptıkları çalışma sonucunda müsilaj örneklerinden yapılan çalışmalar ile gübre üretilebileceğini ifade etti.

Faruk Durukan, atık müsilajlardan gübre yapılabileceğini ifade ederek; ‘Deniz salyasının gübre olması konusunda yaptığımız çeşitli çalışmalar var. Bu görmüş olduğunuz deniz salyasının kurutulmuş hali. Vakum altında kurutulmuştur. Değerlerine bakıldığı zaman gübre değerlerine uygun olduğunu görüyoruz. Bunun için gübrenin fermente edilmesi gerekmektedir. Bunun için tesis gerekir’ dedi.

Çıkan atıkların ekonomiye kazandırılmasına yardımcı olabileceklerini ifade eden Faruk Durukan; ‘Bizim bu çalışmamız mevcut olan problemi yok etme ile ilgili olmaktan ziyade, çıkan malzemenin ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili. Şu ânda yedi, sekiz bölgede araştırma yaparak ağır metallerin içerisindeki değerlerine göre, ağır metallerin alınması gerekecektir. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor’ şeklinde konuştu.

Edremit ilçesindeki AR-GE firmasının laboratuvarlarında vakum yöntemiyle kurutulan müsilaj fermente edildikten sonra gübre olarak kullanılabilecek.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr