15.08.2020-15:36 (Son Güncelleme:15.08.2020-15:35)

Münir Özkul'un 95. Doğum Günü Kutlanıyor

Türk sinemasının usta ismi Münir Özkul'un 95. doğum günü kutlanıyor. Ünlü oyuncu, vefatından sonra bile unutulmadı. Peki Münir Özkul Kimdir? İşte Münir Özkul'a dair merak edilenler...

Tiyatro ve sinemanın unutulmaz ismi Münir Özkul'u hayranları 95. doğum gününde unutmadı. Özkul'un doğum günü sosyal medyadan sevenleri tarafından kutlanıyor. Ünlü oyuncunun hayatını gelin birlikte inceleyelim.

Münir Özkul, 15 Ağustos 1925 yılında İstanbul'da doğdu. Türk meddâh, tiyatro ve sinema oyuncusudur. Özkul, kısa bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi'nin sanat tarihi bölümüne devam etti. 1948 yılında Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen 'Aşk Köprüsü' oyunuyla profesyonelliğe adım attı.

Daha sonra Muhsin Ertuğrul'un yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçiş yaptı. Bu dönemde John Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar, John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı, John Patrick'ten Çayhane gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nda, Ankara Devlet Tiyatrosu'nda ve Istanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda çalıştı. 1963-1967 yılları arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı dönemler de olmuştur. Sahne aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla çalıştı.

1978 yılında yeniden Şehir Tiyatroları'na döndü. 1983-1984 yılında daha önce kendi topluluğunda sahneye konan ve büyük ilgi gören, Jean Anouilh'in 'Generalin Aşkı' oyunuyla Dormen Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. 1980'li yıllarda Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğuna katıldı, aralarında 'İstanbul'u Satıyorum'un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti.

Özkul, 1968 yılında Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyunundaki rolüyle İlhan İskender Armağanı'nı kazandı. Gene bu başarısı üzerine İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu Özkul'a verdi. Özkul bu kavuğu 1989 yılında Ferhan Şensoy'a devretti. Daha önce de oynadığı Haldun Taner'in Sersem Kocanın Kurnaz Karısı oyunundaki rolüyle Avni Dilligil, Ulvi Uraz, İsmet Küntay ve İsmail Dümbüllü ödüllerini kazandı.

Usta oyuncu Münir Özkul, 1950 yılından itibaren sinemada da rol almaya başladı. İlk dönem filmlerinden dikkat çekenleri Edi ile Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı'dır. 1965 yılından sonra sinemada canlandırdığı karakterlerle övgüler aldı.

1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli rolleri canlandırdı. En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin tatlı sert müdür yardımcısı 'Kel Mahmut' karakteri ile efsaneleşti. Özkul'un kadrosunda yer aldığı bu dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Gırgıriye ve Görgüsüzler olarak sayılabilir. Bu filmlerin büyük kısmında Adile Naşit'le beraber, Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden birini oluşturmuştur. 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde de rol almıştır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr