12.05.2022-21:09 (Son Güncelleme:12.05.2022-21:09)

Mülkiye başmüfettişi ne iş yapar, görevleri nelerdir? Mülkiye başmüfettişi mi vali mi makam olarak yüksektir?

Resmi Gazete'de yayınlanan Vali atama kararlarından sonra insanlar merakla valilikle ilgili soruları araştırıyor. Peki mülkiye başmüfettişi mi yoksa vali mi daha yüksektir? Tüm detaylar haberimizde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla vali atama kararının Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra insanlar valilik ile ilgili birçok araştırma yapmaya başladı. Peki mülkiye başmüfettişi nedir? Mülkiye başmüfettişi mi yoksa vali mi makam olarak daha yüksektir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Mülkiye Başmüfettişi nedir

İçişleri Bakanlığı'na ait Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğü'nde ter alan Teftiş Kurulu, müfettiş sıfatını kazananlardan atanan bir başkan, derece ve unvanları da kadroda belirtilmekte olan yeteri kadar müfettişten oluşmaktadır. Kurulun yazı ve hesap işleri ile bürolar ilgilenmektedir. Müfettişler yaptıkları teftişleri, denetlemeleri, araştırmaları, incelemeler ve soruşturmaların hepsini bakan adına yapmaktadırlar. Müfettişler, Bakan ve Teftiş Kurulu dışında hiç kimse ve hiçbir yerden emir almazlar.

Müfettiş mi yoksa vali mi daha yüksektir

Bakanlık tarafından görevlendirilmesi yapılan Mülkiye Başmüfettişleri valilikleri denetlemektedirler. Teftiş Kurulu'nun görevleri şu şekildedir;

-Çeşitli konuları incelemek, araştırmak

-Teftiş rapor soruşturma rapor ve fezlekelerini incelemek ve değerlendirmek.

-Bakanlık merkez birimlerine bağlı kuruluşların, bakanlık denetim ve gözetimi altında bulunan tüm kuruluşların, il ve ilçe kuruluşlarında, mahalli idarelerle buna bağlı ve bu idarelerin kurduğu özel kanunlarla kurulmuş birlik, işletme, müessese ve girişimlerin çalışmaları, işlemleri ve hesaplarını denetlemek.

-Belirtilen birim ve kuruluştaki personel ve mahalli idarelerin seçilen ya da atanan organları ve de bunların üyeleriyle diğer kamu personelleri hakkında inceleme, araştırma ve soruşturma yapma yetkisi.

-Bakanlığa bağlı merkez, il ve ilçe kuruluşları ile mahalli idare kuruluşlarında özel denetlemeler yapmak.

-Kanun ve tüzüklerler belirlenen diğer görevleri uygulamak.

-Yönetmelik uyarınca kaymakam adayları mahalli idareler kontrolörü adaylarının müfettişler yanında deneyim kazanma, denenme ve yetiştirilmelerini sağlamak.

-Tüm müfettişlerin yıllık çalışma programını hazırlamak, bakanlık ve bakanlığa bağlı kuruluşların denetim programları arasındaki uyumu sağlamak. 

Haber365
bilgi@haber365.com.tr