Muharrem ayı orucu ne zaman başlıyor? 2022 Muharrem ayı başlangıç tarihi ve aşure günü
Haziran ayına girmemizle beraber Muharrem ayının ne zaman olduğu araştırmaları hız kazandı. Muharrem ayının ilk günü 30 Temmuz 2022 Cumartesi gününe denk gelmektedir. Muharrem ayında aşureler kaynatılırken, kaynayan aşurelerde komşular ile paylaşılır. Birçok kişi 2022 yılında Muharrem ayının ne zaman olduğunu merak ediyor. İşte 2022 yılı Muharrem ayı hakkında tüm merak edilenler…
Ramazan ayını geride bırakırken yaklaşan Muharrem ayı hakkında araştırmalarda hız kazandı. Aşure günü olarak da bilinen Muharrem ayında oruçlarda tutulmaktadır. 2022 senesinde Muharrem ayının ne zaman başladığı araştırmaları yapılmaktadır. İşte 2022 yılı Muharrem ayı hakkında tüm merak edilenler…
Muharrem ayı 2022 yılında ne zaman başlıyor?
Hicri takvime göre yılbaşı olarak kabul edilen muharrem ayı bu sene 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü başlayacak ve 27 Ağustos 2022 Cumartesi günü sonlanacaktır. Muharrem ayının onuncu gününden itibaren aşureler kaynatılırken evlerde pişen aşurelerde paylaşılır. 2022’de aşure günü 8 Ağustos Pazartesi gününe denk gelmektedir.
Muharrem orucu nedir?
Muharrem orucu İslamiyet’in başlaması ile kutlanmaya başlamaktadır. Hz. Muhammed'in hadiseler ile birlikte övdüğü Muharrem ayında sadece Müslümanlar değil İslamiyet öncesinde Yahudi ve Hristiyanlar da oruç tutmaktaydı. Muharrem ayının onuncu gününde duyulan saygı nedeniyle her sene 9 - 10 veya 10 -11. günlerinde oruçlar tutulmaktadır.
Hz. Hüseyin’in şehit edildiği günde Muharrem ayında olması nedeniyle özellikle Aleviler bu ayı matem ayı olarak kabul etmektedir. Matem ayında tutulan oruçlar ise Anadolu'da Yas-ı Matem Orucu olarak geçmektedir. Birçok Alevi Muharrem ayında oruçlarını tutarken Hz. Hüseyin ve 72 yakınının yasını tutmaktadır.
Ehl-i Beyt'e duyulan sevginin bir temsili olarak de her yıl Muharrem ayının ilk 12 günü oruçlar tutulmaktadır. Bu orucun 12 İmam’ı temsil etmesi nedeniyle Aleviler tarafından 12 İmam orucu olarak da bilinmektedir.
Muharrem orucu nasıl tutulur?
Muharrem orunu Muharrem ayının başlaması ile ilk 12 gün tutulmaktadır. Ramazan orucu gibi tutulan bu oruçta gün doğumu ile başlarken gün batımı ile sona erer. Oruç boyunca hiçbir şey yenilip içilmemektedir. Orucun açılması ile de Kerbela'da yaşanılan susuzluğu anlayabilmek için kimse saf su içmez. Bunun yerine çay, meşrubat, ayran gibi içeceklerle susuzluk giderilir.
12 gün tutulan bu oruçta cana kıymanın haram olduğuna inanıldığı için hiçbir deniz canlısı veya kanatlı canlılarda dahil olmak üzere kesinlikle et yenilmemektedir. Bu 12 gün boyunca orucun açılması durumunda dahi eşlerin cinsel ilişkiye girmeleri de doğru bulunmamaktadır. 12 gün boyunca hiçbir eğlencede düzenlenmez bu günler matem havası içerisinde olur. Ayrıca zorunlu durumlar dışında bu günde bakım yapmak, süslenmek için tıraş olunmaz saç sakal kesilmez.
Muharrem Ayında meydana gelen önemli hadiseler nelerdir?
Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,
Hz. Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi...